Fler våldsdåd kan vänta: "Kraftigt förhöjd risk"

Sju skjutna personer på ett dygn i Storstockholm. Och fler kan vänta, enligt Manne Gerell, kriminolog som forskar på gängvåld vid Malmö universitet.
–Efter ett sådant här dåd är risken kraftigt förhöjd att man kommer se fler dåd inom de närmaste veckorna eller dagarna, säger han.

Manne Gerell är kriminolog och forskar på gängvåld vid Malmö universitet.

Manne Gerell är kriminolog och forskar på gängvåld vid Malmö universitet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-06-12 06:34

I fredags: Två skjutningar i olika delar av Stockholm. I lördags: Den dödliga skottlossningen i Farsta centrum i södra delen av staden. Än är det oklart om dåden har koppling till varandra, men totalt har sju personer träffats av kulor i helgen. En väldigt hög nivå, enligt Gerell.

– Det är väldigt ovanligt med så många incidenter och så många skadade på så kort tid, säger Manne Gerell.

Vanligtvis när man ser flera våldsdåd under kort tid handlar det till stor del om konfliktspiraler, och att när personer eller grupper i gängmiljön blir angripna tenderar de att slå tillbaka. Det resulterar i att andra sidan vill hämnas.

– Hämnd på hämnden. Och då får man så här kraftiga koncentrationer i tid av våldet, tyvärr.

Men om så är fallet med de senaste skjutningarna är ännu inte klarlagt.

"Utomstående drabbas"

På lördagen vid 18-tiden avlossades flera skott vid Farsta centrum där en 15-årig pojke dog och tre personer skadades allvarligt. Det skedde på en tid och plats där många människor var i rörelse.

– Det har tyvärr blivit vanligare att utomstående drabbas i de här dåden de senaste åren. Det hänger samman med att de skjuter på tider och platser där det finns mycket folk men också att man avlossar många skott. Desto fler skott man avlossar, desto större blir risken att man träffar andra personer också.

TT: Ska man vara orolig?

– Risken att man ska drabbas är fortfarande väldigt liten, men det är klart jag förstår att folk är oroliga och att folk kommer vara oroliga och rädda. Det måste man ta på allvar. Det är läskigt när sådant här händer.

Yngre offer och förövare

Pojken som dog i Farsta var 15 år, och ytterligare en pojke i 15-årsåldern skadades. Och unga offer blir allt vanligare, menar Manne Gerell. Det gäller även gärningsmännen.

– Det är en trend vi sett i studier tidigare, att både offer och gärningspersoner har blivit yngre över tid i det här våldet. I år har vi sett vad som verkar vara en tydlig acceleration i den riktningen. Det är väldigt många, väldigt unga gärningspersoner. Det är tragiskt, det är ju barn som är involverade och drabbade av det här.

TT: Vad beror det på?

– Den längre trenden på det här är svårt att säga. Men vad som hänt i år är ju att man förändrat lagstiftningen, man har tagit bort straffrabatten för dem som är över 18 år. Då är det mer attraktivt att använda sig av skyttar som är under 18 år och det skulle kunna vara en sån sak som har bidragit till det här, säger Manne Gerell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!