Maritha Ogilvie, mamma till 19-åriga Marley, kastades tillbaka till den där dagen när hon på fredagsmorgonen läste nyheten om mordet på rapartisten Nils "Einár" Grönberg.
– Min son var också 19 år. Jag mår inte bra i dag, men så är det att leva med posttraumatisk stress.
Marley blev skjuten i en bil på en parkeringsplats i Vårby gård i Huddinge för nära sju år sedan. En ännu okänd gärningsperson sköt mot bilen sonen satt i med en vän. Marley träffades i huvudet och dog.
– Jag har sedan dess försökt engagera mig i den här frågan. Det har varit en uppförsbacke, säger Maritha Ogilvie.
"Känd av polisen"
Enligt polisen var måltavlan hans vän, berättar hon. Men i medier rapporterades om att offret tidigare var "känd av polisen".
Man kan vara känd av polisen av många olika anledningar. Det kan handla om att åka fast för att röka en joint eller att köra bil utan körkort, säger Maritha Ogilvie.
– När folk hör det här begreppet tycker de att man får skylla sig själv. Det är så folk resonerar i det här landet.
– Inte nog med att jag kämpat med sorgen efter mitt enda barn. Jag har fått kämpa för att rentvå min son.
Hotad som vittne
17-åriga Nimo polisanmälde en mopedstöld – och råkade snart ännu mera illa ut.
När killarna som misstänktes för mopedstölden kallades till polisförhör fick de veta att det var Nimo som anmälts. För att hindra honom från att vittna utsatte de Nimo för hot och misshandel, berättar mamma Linda Edmén.
Av polisen fick de veta att det gått så långt att de behövde leva som gömda. Det blev början på ett liv med skyddad identitet och skyddat boende.
– Min son sa till mig att han inte ville leva för att han förstört mitt liv.
Kräver lagändringar
Hon och Nimo, som egentligen heter något annat, har startat organisationen Våga vittna. På lördagen manifesterade de tillsammans med andra brottsoffer på Medborgarplatsen i Stockholm.
– Vi har ett samhällsperspektiv som tittar åt gärningsmännen. För dem finns avhopparverksamhet och annan hjälp. Men man glömmer bort att bakom varje våldsbrott finns ett offer. Det är ett enormt svek, säger Linda Edmén.
TT: Så här i efterhand, var det värt att vittna?
– Nej det var inte värt det, men vi önskar att systemet görs om så att nästa generationer vittnen är skyddade.
Och det måste ändras på, säger hon. Både med ökat stöd till brottsutsatta och lagändringar, som möjligheten att vittna anonymt.
– Politiker måste genast ta tag i det här. Om folk inte vittnar så fungerar inte rättssystemet. Och då fungerar inte Sverige, säger Linda Edmén.