Förslag om att fler brottslingar ska utvisas

Det ska bli lättare att utvisa utländska medborgare som begår brott i Sverige. Det är innebörden i ett lagförslag som på onsdagen lämnades över till regeringen. Men moderaterna vill skärpa lagen ytterligare.

Det ska bli lättare att utvisa brottslingar, föreslår ett betänkande. Arkivbild

Det ska bli lättare att utvisa brottslingar, föreslår ett betänkande. Arkivbild

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-06-30 16:26

"I dag utvisas 600–700 personer per år från Sverige på grund av brott. Utredningens bedömning är att detta kan öka med cirka 30 procent om förslagen genomförs", säger justitieminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Sänkt straffvärdesgräns

Ett av förslagen i utredningen är att straffvärdesgränsen för att kunna utvisa dömda brottslingar sänks från tolv till sex månaders fängelse. Men moderaterna anser att huvudregeln ska vara att om man kommer till Sverige och begår brott då ska man utvisas. Därför anser de också att den föreslagna straffvärdesgränsen på sex månader är för hög.

– Det är förvisso en sänkning mot i dag, men vi driver linjen att man borde sänka den ytterligare. Vi har pekat på ett straffvärde från 14 dagars fängelse för att utvisning ska kunna komma ifråga, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

Ett annat förslag i utredningen är att det ska ställas högre krav på utländska medborgare som har etablerat sig i Sverige för att de ska kunna undvika utvisning. Det kan till exempel handla om arbete, studier och kunskaper i svenska.

Vill slopa synnerliga skäl

Utredningen föreslår vidare att regeln om synnerliga skäl, som innebär att det ställs högre krav för att utvisa den som varit bosatt länge i Sverige, tas bort. Domstolar ska heller inte ta hänsyn till de negativa konsekvenser som utvisningen innebär för den tilltalade. Det ska i stället beaktas när återreseförbudets längd bestäms.

"Det blir till exempel svårare att att undgå utvisning genom att hänvisa till att man varit länge i Sverige och har en särskild anknytning", säger Morgan Johansson i en kommentar.

Betänkandet ska skickas ut på remiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!