Förslag: Vräk hyresgäster om barn begår brott

Om barn begår brott i närområdet ska föräldrarna kunna vräkas – så länge de fått signaler om brottsligheten och inte agerat. Det föreslår regeringens utredare som vill skärpa hyreslagen.

Hyresgäster ska kunna vräkas om familjens barn begår brott, även i närområdet – enligt en utredning som presenteras i dag. Arkivbild.

Hyresgäster ska kunna vräkas om familjens barn begår brott, även i närområdet – enligt en utredning som presenteras i dag. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Brott2023-10-04 11:13

Regeringen vill göra det lättare att vräka kriminella som skapar otrygghet i bostadsområden. På onsdagen presenterade utredaren Thomas Edling sina förslag.

Redan i dag kan hyresgäster vräkas på grund av brottslighet kopplad till lägenheten. Utredningen föreslår en skärpning så att detta också ska omfatta brott i närmiljön.

Det ska därtill även gälla brott som begås av barn. Föräldrar som fått signaler om sitt barns brottslighet men inte vidtagit åtgärder ska kunna sägas upp från sitt kontrakt.

– Tanken är inte att föräldrar ska patrullera gatorna, utan det handlar om situationer där du får en larmsignal från polis eller skola till exempel, och så gör du inget, säger Thomas Edling.

Strömmer: Logiskt

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser det som viktigt att ansvaret utökas.

– Föräldrar har redan i dag ansvar för sina barn, men det omfattar lägenheten och trappuppgången. Här var frågan om ansvaret ska följa med även utanför bostaden till närområdet, det tycker jag är mer logiskt och rätt i sak, säger han.

Brott som en hyresgäst ska kunna bli uppsagd för är till exempel skjutningar, sprängningar, vapenbrott, våldtäkt och våldsamt upplopp. Men även mindre allvarliga brott som påverkar tryggheten i området, som narkotikabrott och skadegörelse.

Här kommer det att krävas att hyresvärdarna kan bevisa det som skett, om det uppstår en tvist.

– Då kommer man i praktiken att vara beroende av material från polis och åklagare, och då kommer det krävas att det åtalats, även om det inte är ett formellt krav, säger Edling.

Sprängningar skapar oro

Just nu orsakar sprängningar stor oro hos grannar till kriminella. Men det är inte givet att de nya förslagen träffar den problematiken fullt ut.

– Om en hyresgäst begår brott i en allvarlig kriminell miljö och mot ett rivaliserande gäng där det framstår som förutsägbart att det kan leda till hämndåtgärder, då menar vi att man ska kunna sägas upp på den grunden, säger Edling.

– Men råkar en hyresgäst ut för ett brott eller en hotbild som den själv inte orsakat ska det inte kunna leda till uppsägning.

Det senare skulle till exempel kunna gälla anhöriga till kriminella, som inte själva är involverade i konflikterna.

Risker med att vräka

Utredaren bedömer att fler kommer att sägas upp jämfört med i dag med de nya reglerna, men har inte räknat på hur många hushåll som påverkas.

Det kan samtidigt finnas risker med att vräka gängkriminella med stort hot- och våldskapital.

– Det är ett stort reellt problem. Det kan vara svårt redan i dag att säga upp hyresgäster för att du har svårt att hitta advokater som vill ta sig an uppdraget, säger Edling.

Enligt Gunnar Strömmer krävs ett bra samarbete mellan fastighetsägare och polis.

– Jag upplever att det här är väldigt efterfrågat från fastighetsägarhåll. Från väldigt många efterfrågas effektivare verktyg och större möjligheter att kunna ingripa för att värna andra hyresgäster man har ett ansvar för.

Fakta: Kriminella ska kunna vräkas lättare

Utredningen om att lättare kunna vräka kriminella tillsattes sommaren 2022 av den förra S-regeringen.

I mars ändrade nuvarande regeringen direktiven, så att det också skulle bli möjligt att föreslå skärpta regler om uppsägning i fall där barn till hyresgästen begår brott.

Förslaget ska nu ut på remiss och lagen föreslås börja gälla den 1 januari 2025.

Som lagen ser ut idag räcker det inte med att någon har begått brott för att en värd ska kunna kasta ut hyresgästerna. Det krävs antingen att lägenheten haft en central roll i brotten, eller att brottsligheten inneburit någon sorts störningar för grannarna. I båda fallen krävs en tydlig koppling till lägenheten eller fastigheten.

Källa: Regeringen, Hem och hyra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!