Första Anom-målet upp i rätten – fler att vänta

Under måndagen inleds det första stora målet i svensk domstol som bygger på bevis från FBI-appen Anom, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Fler åtal som bygger på bevis från Anom är att vänta, enligt Linda Staaf, chef för underrättelseverksamheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa. Arkivbild.

Fler åtal som bygger på bevis från Anom är att vänta, enligt Linda Staaf, chef för underrättelseverksamheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Brott2021-10-11 08:43

Anom skapades av amerikanska FBI för att infiltrera och övervaka grov brottslighet och användes av kriminella som trodde sig ha att göra med en säker kommunikationstjänst. I själva verket kunde FBI ta del av varenda meddelande som skickades kriminella emellan.

FBI-insatsen som avslöjades i somras skedde i samarbete med det europeiska polissamarbetet Europol, där även svensk polis hade en framträdande roll.

– Vi gjorde ett antal frihetsberövanden precis innan sommar, nu börjas åtal väckas och det kommer väckas åtal successivt här framöver, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, till Ekot.

Det mål som inleds på måndagen gäller haschsmuggling från Spanien. Fyra personer är åtalade, alla nekar till brott.

Anom-operationen är bara en i raden av insatser som bygger på material från krypteringstjänster och som har lett till att många personer som tros ligga bakom den grova organiserade brottsligheten i Sverige har frihetsberövats. Mest omtalad är Encrochat, som det senaste åren lett till en mängd åtal och domar avseende grov brottslighet.

Fakta: Krypterade kommunikationstjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta och även lagföras. Men materialet har även ifrågasatts från bland annat advokathåll.

Tidigare i år kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis har bedömt att det är dubbelt så stort som Encrochat.

I början av juni avslöjades att FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckades sprida bland kriminella. Vad de inte visste var att polisen fick en hemlig kopia av de meddelanden som skickades via tjänsten. Det handlar om över 27 miljoner meddelanden totalt.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen. Vanligen har enheterna saknat funktioner som gps, mikrofon och kamera.

Meddelanden har också kunnat förstöras av sig själva och med ett ”paniklösenord” har telefonerna kunnat låsas så att de blivit obrukbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!