Försvaret om ättikan: Det var en olycka

Ättikan stod på familjens torktumlare för att få bort dålig lukt och mitt i natten gick sexåringen upp och drack av den. Det var en olycka, framhåller försvarsadvokat Ebba Gerleman, som ger mammans bild av det som ledde till att flickan var nära att dö.

Den åtalade mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman. Arkivbild.

Den åtalade mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-11-24 10:33

Föräldrarna står åtalade för flera olika grova brott mot flickan, som var nedkyld och svävade mellan liv och död när hon kom till barnakuten i Lund natten till julafton förra året. Enligt åtalet har flickan bland annat hållits inlåst i en tvättstuga, utsatts för svält eller undernäring och fått i sig så mycket ättika att magsäcken förstörts.

Föräldrarna hade "tillsett" att flickan fick i sig ättikan, hävdar åklagaren, som dock varit tydlig med att polis och åklagare inte kunnat säga hur detta gick till.

Ebba Gerleman ger en helt annan bild: Flickan väckte mamman mitt i natten och hade ont i magen. Pappan gick då ut i tvättstugan och kontrollerade glaset som det varit ättika i. Det var tomt.

I familjen användes ättika till mycket, enligt advokaten: I tvätten, till städning och för att få bort bananflugor.

– Just det här glaset med ättika i tvättstugan har stått på torktumlaren för att neutralisera lukten av rök som kommer in i tvättstugan när grannarna eldar.

"Är hon rädd?"

Försvarsadvokaten läser upp alla de sms som mamman skrev till pappan efter att han åkt till sjukhuset med sexåringen för att visa på hennes stora oro för flickan som fått i sig ättika. "Hur mår hon, är hon rädd?" skriver mamman.

Åklagaren hävdar att textmeddelandena visar att föräldrarna har försökt komma överens om en gemensam beskrivning av vad som hänt. Försvarsadvokaterna läser in något helt annat:

– Detta är två oroliga föräldrar, säger pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson.

Åklagare Ingegerd Jigin har varit tydlig med att hon anser att föräldrarna ljuger om vad som hänt och att de inte talar sanning i ”något avseende”.

Hon har beskrivit familjen som relativt isolerad, sagt att bostaden var deras värld.

— Det är föräldrarnas verk. Den som inte har gjort det har känt till det, sade Ingegerd Jigin när rättegången inleddes i måndags.

Pekar på självskadebeteende

Flickans låga kroppstemperatur när hon kom till sjukhus, 33,9 grader, kan enligt försvarets sakkunnige ha uppkommit på ett fåtal timmar den natt hon fick i sig ättikan och förklaras av flera samverkande faktorer, bland annat hennes medicinska tillstånd till följd av ättikan, låg vikt och liten muskelmassa, klädsel, omgivande temperatur och nutritionsstatus.

Mammans försvarsadvokat beskriver att flickan enligt föräldrarna var gränslös och hade ett självskadebeteende. Det här anser åklagaren har motbevisats alltsedan flickan började tillfriskna på sjukhuset.

"Påverkas av vad de läser"

Den omfattande mediebevakningen och skriverier på internet, där föräldrarna beskrivits i mycket negativa ordalag, har också påverkat vittnen i utredningen, anser mammans försvarsadvokat.

Även flickan själv har utsatts för påverkan efter att hon hamnat på sjukhus, menar pappans försvarsadvokat.

Han påtalar att hon fått både en keps och en nalle av polisen och setts leka att hon själv är polis. Hon har också klagat över att alla vill prata med henne om ättikan, som hon säger att hon druckit själv.

– Det räcker med att det finns en misstanke om att hon är påverkad, säger Anders Elvingsson.

Föräldrarna nekar till att ha utsatt flickan för brott och mammans försvarsadvokat avslutar med att visa foton på flickan i olika situationer, som när hon badar i en barnpool och när hon leker med sina syskon. Med detta vill hon visa att flickan inte på något sätt hölls utanför.

– Hon tar bilder på sitt barn. Hon älskar sin dotter och vill ha foton på henne, säger Ebba Gerleman.

Pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson. Arkivbild.
Pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson. Arkivbild.
Åtalet mot föräldrarna

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka har åtalats på sju punkter.

Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd.

Två fall av olaga frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska ha skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.

Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan, som bland annat innefattar att hon utsatts för svält eller i vart fall kraftig undernäring. Föräldrarna åtalas även för grov fridskränkning.

Föräldrarna nekar till brott.

Rättegången i Lunds tingsrätt pågår till och med den 23 januari.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!