Försvarshögskolan stänger av häktad hög militär

Den högt uppsatte militär som sitter häktad misstänkt för brott mot rikets säkerhet har stängts av från sitt arbete på Försvarshögskolan. Mannen dök inte upp på jobbet på tisdagen förra veckan – eftersom han och hans FRA-anställda fru gripits i en gryningsräd. –Det är förvåning och viss bestörtning bland medarbetare och kollegor, säger kommunikationschefen Camilla Magnusson.

Försvarshögskolan i Stockholm.

Försvarshögskolan i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Brott2023-10-25 15:17

Beslutet att arbetsbefria officeren fattades efter häktningsförhandlingen i fredags, men gällde retroaktivt från och med tisdagen den 17:e då han greps vid femtiden på morgonen tillsammans med sin fru på hemadressen i Stockholm. Det är oklart om han får behålla sin lön.

"I tisdags morse genomförde Säkerhetspolisen en husrannsakan i Försvarshögskolans lokaler. I samband med detta fick rektor information från Säkerhetspolisen om att en medarbetare frihetsberövats misstänkt för brott mot rikets säkerhet", skriver Försvarshögskolan i ett mejl till TT.

Enligt uppgift skedde den husrannsakan tidigt på morgonen, när få av de anställda var på plats.

Det tog tid innan uppgifterna började spridas om att en av medarbetarna på myndigheten var misstänkt för brott mot rikets säkerhet.

– Det var locket på, vi har varit tysta om det här för att inte förhindra utredningen, säger Camilla Magnusson.

"Ses dagligen"

Först i fredags informerades personalen.

"Jag vill först be om ursäkt för att ni inte hört något från mig tidigare i veckan, väl medveten om att mycket sagts och skrivits i media om en medarbetare som misstänks för brott mot rikets säkerhet", skrev rektorn Robert Egnell i ett mejl till medarbetarna, hänvisade till den stränga sekretessen och tillade att han även är medveten om att anställda på myndigheten fått ta emot frågor från journalister.

Han tillsatte redan förra veckan en grupp "som ses dagligen för att analysera och hantera ärendet".

"Vi samarbetar fullt ut med Säkerhetspolisen och andra ansvariga myndigheter och delger endast bekräftad information", skriver myndigheten på intranätet.

Enligt Försvarshögskolan har de flesta med mannens tjänst en anställning vid Försvarsmakten, som de är tjänstlediga ifrån.

"Vi kommer att vara så transparenta som möjligt i detta ärende men får vara beredda på att vi kommer att ha många obesvarade frågor under lång tid", skriver Egnell i mejlet.

Flera nyckelpositioner

Den misstänkte mannen har haft flera nyckelpositioner inom Försvarsmakten, både i Sverige och utomlands. Periodvis har han arbetat med koppling till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Kvinnan arbetar på Försvarets Radioanstalt (FRA).

De båda häktades i fredags misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Brottsligheten har enligt häktningsframställan pågått sedan i maj i år. Mannen har överklagat häktningen, men hovrätten avslog den begäran.

Även kvinnan bestred häktningen genom sin advokat, men har inte överklagat beslutet.

En högt uppsatt miltär misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen frihetsberövades i samband med en insats av Säkerhetspolisen i förra veckan. Arkivbild.
En högt uppsatt miltär misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Mannen frihetsberövades i samband med en insats av Säkerhetspolisen i förra veckan. Arkivbild.
Fakta: Försvarshögskolan

Försvarshögskolan är en högskola med omkring 450 anställda och 2 000 studenter och finns i Karlstad och i Stockholm.

Lärosätet är specialiserat på försvar, krishantering och säkerhet.

Förutom civila studenter utbildas även officerare.

Det senaste årtionden har forskningsdelen byggts ut och i dag har man omkring 70 forskare, inklusive doktorander.

Källa: Försvarshögskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!