På onsdagseftermiddagen hittades två män skottskadade i Jordbro i Haninge söder om Stockholm. Den ena sköts på pendeltågsstationen och den andra sköts i närheten av stationen. En man i 25-årsåldern avled av sina skador och den andra mannen, som är i 35–40-årsåldern, vårdas på sjukhus.
– Personen som fördes till sjukhus är inte livshotande skadad, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.
Vid 16.30-tiden på torsdagen är ingen ännu gripen för dödsskjutningen.
Polisen ville tidigare under dagen inte kommentera vad de känner till om gärningsmännen, med hänvisning till att pågående förhör med vittnen inte ska påverkas.
– Vi arbetar fortfarande för fullt med ärendet. Dels arbetar vi att gå igenom filmer och sammanställer alla förhör. Vi kommer hålla ytterligare förhör genom dörrknackning, säger Per Fahlström, polisens presstalesperson, sent på torsdagseftermiddagen.
Därutöver har man utökat den polisiära närvaron i området – i trygghetsskapande syfte och för att vara tillgänglig för frågor.
"Tittar på alla samband"
Sedan juldagen – då en man i 30-årsåldern sköts ihjäl i Rinkeby – har Stockholmsområdet skakats av en rad grova våldsbrott med både sprängningar och skjutningar.
– När sådant här sker brukar vi generellt alltid ha en trygghetsinsats med extra poliser ute i området. Det handlar både om att öka tryggheten, för det är klart att människor blir oroliga, men också om att man ska kunna komma till oss och prata om det är något man vill berätta, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.
Polisen vill inte gå in på motiv eller vem som var måltavla för skjutningen i Jordbro, men uppger att de "tittar på alla samband".
– Det är för tidigt att säga något om det här fallet, men generellt vet vi att när det skjuts så handlar det väldigt ofta om konflikter mellan kriminella grupperingar. Det vi har sett den senaste tiden är troligen en rad konflikter inom de kriminella nätverken, säger Carina Skagerlind.
"Oroande"
Skjutningen i Jordbro blev årets första skjutvapenmord, efter ett dystert rekordår med 63 dödsskjutningar i landet 2022. En utveckling som enligt polisen är oroväckande – inte minst med tanke på att onsdagens skjutning skedde på en pendeltågsstation mitt på eftermiddagen.
– Varje gång det sker en skjutning är det oroande, men ännu mer oroande är det när det sker i publika miljöer med mycket folk där tredje man riskerar att skadas. Vi jobbar stenhårt för att kunna förhindra den här utvecklingen vi ser, säger Carina Skagerlind.