Mannen åtalades 2010 för att i Sollentuna kommun ha tvingat sig till orala samlag med ett 14-årigt barn.
Som bevisning fanns dna-prover från mannens kalsonger. Det var ett så kallat blandprov, där det gick att säga att huvuddelen av provet kom från mannen. Den andra delen gick inte att knyta till en person. I tingsrätten fälldes mannen, men hovrätten valde senare att fria honom.
Ny undersökning
Med tiden har dock tekniken utvecklats, och en ny undersökning gjordes 2019 vars resultat talade "extremt starkt" för att resterande del av dna-provet kom från målsägaren.
Förra året ansökte riksåklagaren om resning i fallet, vilket beviljades av Högsta domstolen. HD konstaterade i sitt beslut att den nya dna-bevisningen sannolikt hade lett till en fällande dom i hovrätten. Och så blev det, meddelade Svea hovrätt under fredagen, som anser att offrets uppgifter är trovärdiga och att de får "sådant stöd av utredningen att åtalet är styrkt".
"Mannen har i hovrätten lämnat en förklaring till dna-spåret, men förklaringen har lämnats i ett mycket sent skede och hovrätten anser att den inte är trovärdig", skriver domstolen i ett pressmeddelande.
Fler fall kan tas upp
Mannen döms dock till ett lägre straff än vad han hade gjort om han hade fällts 2011.
"Eftersom det gått en lång tid sedan gärningen begicks har hovrätten ansett att mannen ska dömas till ett lindrigare straff än minimistraffet för våldtäkt mot barn", skriver hovrätten.
Resning till nackdel för en tilltalad är mycket ovanligt i Sverige.
"Den utvecklade tekniken och Stockholmspolisens forensiska sektions genomgång av gamla spårsäkringssatser, det vill säga olika typer av analyser som gjorts vid misstänka våldtäkter, kan sammantaget innebära att fler fall tas upp igen, säger Tommy Vestergran på polisen i en kommentar till domen.