Frias för mordplan på mammans älskare

En man åtalades för att tillsammans med sin son och flera andra ha planerat att mörda sin hustrus älskare. Nu frias samtliga för mordplanerna, meddelar Uppsala tingsrätt.

Uppsala tingsrätt. Arkivbild.

Uppsala tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2023-07-21 14:51

Hustrun är en före detta advokat i Mellansverige som uteslöts ur advokatsamfundet sedan det uppdagats att hon haft en relation med en av sina klienter, en man i 30-årsåldern.

Maken, sonen, som är i 20-årsåldern, och flera släktingar åtalades i våras för att i augusti 2020 ha planerat att mörda mannen hon haft en relation med. Enligt åtalet ska maken och tre släktingar ha köpt vapen i syfte att skjuta ihjäl mannen, och sonen ska ha erbjudit sig att genomföra mordet.

Bevisningen i målet består till stora delar av chattmaterial från krypterade kommunikationstjänster, men enligt domen saknas uppemot 90 procent av chattarna.

Materialet ger enligt domstolen en bild som talar för mordplanen. Men, skriver man i domen, "emellertid leder bristerna i chattmaterialet och avsaknaden av annan bevisning som bringar klarhet kring chattarna till slutsatsen att de tilltalade ska frikännas".

Bilder på vapen har påträffats i chattar, men några vapen har aldrig återfunnits och det går enligt tingsrätten inte att fastställa att bilderna föreställer riktiga vapen.

Det tilltänkta offret skottskadades i Gävle i augusti 2020. Det är oklart vem som sköt honom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!