Fyra anhållna för inblandning i dödsskjutning

Männen som tros ha skjutit ihjäl en man i 25-årsåldern i Bunkeflostrand i Malmö flydde i en bil med utländska registreringsskyltar. Enligt danska medier ska offret vara dansk medborgare. Fyra män är anhållna misstänkta för inblandning i mordet.

Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen på Malmöpolisen, på en pressträff.

Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen på Malmöpolisen, på en pressträff.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-12-16 10:15

– De är misstänkta för delaktighet i mordet. De är skäligen misstänkta, den lägre graden av misstanke, säger Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen på Malmöpolisen, på en pressträff.

Offret, som är i 25-årsåldern, kan eventuellt ha bott i området där han blev ihjälskjuten, uppger polisen. Enligt den danska tidningen Ekstrabladet och TV2 ska mannen vara dansk medborgare, men det kunde inte Claes-Arne Hermansson kommentera under pressträffen.

Koppling till dansk konflikt?

Det ska finnas en koppling mellan offret och en dödsskjutning utanför en frisörsalong i Rødovre strax utanför Köpenhamn, enligt svenska rättshandlingar som Ekstrabladet har tagit del av. Det var den 3 december som en 17-årig pojke sköts ihjäl och två personer skottskadades, en 15-årig pojke och en 28-årig man.

Tre personer har dött och fem personer har blivit skadade i fyra skjutningar i Köpenhamnsområdet under perioden 2–7 december.

– Jag ser inga kopplingar nu, utan det är något vi får ha en diskussion om i sådana fall med våra danska kollegor, säger Claes-Arne Hermansson.

Köpenhamnspolisen har tidigare gått ut med att kriminella från Sverige spelar en roll i den pågående konflikten i Danmark. En 21-årig svensk man sitter häktad misstänkt för att ha skjutit ihjäl en man på Nørrebro den 2 december, rapporterar danska TV2.

Mannen som blev ihjälskjuten i Bunkeflostrand på onsdagen ska vara känd av polisen sedan tidigare.

– Han har figurerat förut i olika ärenden, säger Hermansson.

De anhållna männen greps i Sverige, men polisen kan inte uppge om de är svenska medborgare. Mannen hittades skottskadad ute på gatan, nära en parkeringsplats. Han dödförklarades på sjukhuset senare under onsdagen.

Skjutningen skedde på eftermiddagen, vilket gör att det fanns en del vittnen till framför allt vad som skedde på platsen efteråt.

– Vi vet utifrån de här vittnesuppgifterna att det var flera gärningsmän, de flydde platsen i en bil, säger Claes-Arne Hermansson.

Bilen ska ha haft utländska registreringsskyltar, Malmöpolisen vet inte om den var danskregistrerad. Öresundsbron stängdes av under en tid efter skjutningen.

Ingen koppling

– Polisen vi har på plats där började titta efter framför allt den här bilen. De (Öresundsbron) har valt att göra någon form av avstängning för att hålla koll på flödet av bilar, säger Hermansson.

– Vi behöver ha hjälp av allmänheten med att framför allt hitta den här bilen, fortsätter han.

Senare under onsdagskvällen avled en man i Malmöområdet Almhög efter att ha blivit utsatt för hugg eller stick vid ett bråk utomhus, men i nuläget ser polisen ingen koppling mellan de båda händelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!