Fyra åtalas för upplopp i Örebro

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen. Ytterligare tre personer som tidigare varit anhållna häktades under fredagen.

Fyra män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen. Arkivbild.

Fyra män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen. Arkivbild.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Brott2022-06-03 10:41

"Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet", säger i ett pressmeddelande chefsåklagare och förundersökningsledare Per-Erik Rinsell om åtalet mot de fyra.

Detta är det första åtalet efter händelserna i Örebro i påskas, och männen har varit häktade sedan den 2 maj. Ytterligare fyra män är häktade i ett annat ärende, och där väntas åtal senare denna månad. Rinsell bedömer att fler misstänkta kommer att kunna identifieras.

På fredagseftermiddagen häktades tre personer misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppen, enligt polisen. De tre personerna som är i 30-årsåldern anhölls tidigare i veckan.

Sammanlagt har elva personer frihetsberövats och häktats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, enligt polisen.

Oroligheter på flera håll i landet startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin "valturné" i Sverige bränt koraner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!