Gäng lejde torped – åtalas för mordplaner

En konflikt mellan två gäng i Uppsala ledde till att ena sidan anlitade en 18-åring för att mörda en rival. Nu åtalas de för mordplanerna, rapporterar SVT Uppsala.

Sex personer åtalas för mordplaner. Arkivbild.

Sex personer åtalas för mordplaner. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

Brott2023-01-26 12:25

Sex personer, varav flera med kopplingar till det så kallade Gottsundanätverket, åtalas för delaktighet i planer på att döda fem personer våren 2020.

Mordplanerna upptäcktes enligt SVT när polisen analyserade krypterade chattar från appen Sky ECC som fransk polis kommit åt och lämnat vidare till Sverige. En ett år lång utredning följde innan polisen slog till i en gryningsräd på flera adresser i Uppsala.

Gruppen hade då enligt åklagare Thomas Forsberg kommit långt i mordplanerna. Bland annat ska en beväpnad 18-åring ha hållit vakt vid den utpekade huvudmåltavlans bostad.

– Man kan väl konstatera att måltavlan haft tur att det inte blivit fullbordat, säger Forsberg till SVT.

Den unge torpeden hör inte till den kriminella miljön i Uppsala, utan är hemmahörande i Stockholmsområdet och anlitades för att utföra mordet.

Mordplanerna ingår i ett större åtal som även innefattar synnerligen grovt narkotikabrott. Åtalet omfattar totalt 13 personer och rättegångsstart beräknas till den 7 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!