GĂ€ngens barnsoldater ska stoppas med ny lag

VĂ„ldsvĂ„gen i Stockholm gör torpeder av pojkar knappt gamla nog att se actionfilm pĂ„ bio utan mamma. En ny lag kriminaliserar inom kort gĂ€ngens rekrytering av barnsoldater – men Ă„sikterna om trĂ€ffsĂ€kerheten gĂ„r isĂ€r.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en minnesplats dÀr en 15-Ärig pojke sköts ihjÀl i SkogÄs söder om Stockholm i början av februari. En jÀmnÄrig pojke misstÀnks för mordet. Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en minnesplats dÀr en 15-Ärig pojke sköts ihjÀl i SkogÄs söder om Stockholm i början av februari. En jÀmnÄrig pojke misstÀnks för mordet. Arkivbild.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Brott2023-06-13 05:30

Nyligen avslutades ett uppmÀrksammat mÄl i Södertörns tingsrÀtt mot en 21-Ärig man som misstÀnks ha lejt fem pojkar mellan 14 och 15 Är för grova vÄldsdÄd en helg i januari.

MÄlet Àr inte unikt. Under de senaste mÄnadernas vÄldsvÄg i Stockholm finns barn bland de misstÀnkta i en rad mord, mordförsök, sprÀngdÄd och vapenbrott.

Chattar frÄn beslagtagna telefoner visar hur personer högre upp i hierarkin uppmanar underhuggare att "fixa en unge".

Villiga kandidater har det visat sig finnas gott om. I utbyte mot uppskattning och nÄgra tusenlappar, pengar som bland annat gÄtt till mÀrkesklÀder eller biobesök, hÀmtas "ungarna" upp, förses med vapen och slÀpps av för att trycka av mot en inte sÀllan okÀnd fiende.

Kriminell grooming

För att komma Ät det som nÀrmast kan liknas vid grooming i vÄldssyfte blir det den 1 juli straffbart med upp till fyra Ärs fÀngelse att involvera minderÄriga i brottslighet.

Lagstiftningen har varit pĂ„ gĂ„ng i över tre Ă„r – förslaget lades av den dĂ„varande regeringen i juni 2020 – och Ă€r tĂ€nkt att slĂ„ mot just gĂ€ngen. Den som anlitar, betalar, instruerar, överlĂ€mnar nĂ„got eller pĂ„ annat sĂ€tt involverar en person under 18 Ă„r i brottslig verksamhet ska kunna dömas till fĂ€ngelse.

– Intentionen och det tydliga signalvĂ€rdet Ă€r vĂ€ldigt bra. Men jag ser problem med i vilken utstrĂ€ckning lagstiftningen kommer kunna tillĂ€mpas, sĂ€ger Amir Rostami, professor i kriminologi vid GĂ€vle universitet.

De Äklagare som TT talat med stÀller sig likt Rostami positiva till lagens tillkomst, men Äsikterna om möjligheterna att föra brott i bevis gÄr isÀr. Bland annat med hÀnvisning till svÄrigheter att pÄvisa gÀngtillhörighet och att unga personer sjÀlva söker sig till gÀngen och erbjuder sina tjÀnster.

RĂ€tt kapitel

Isabelle Bjursten, senior Äklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tror dock att placeringen av brottet i brottsbalkens 16:e kapitel om brott mot allmÀn ordning har betydelse.

– Det innebĂ€r att brottet inte Ă€r riktat mot den unga utan mot samhĂ€llet i stort. Tanken Ă€r att vad barnet har för instĂ€llning spelar ingen roll, det handlar om att man som Ă€ldre person utnyttjar barnet pĂ„ ett eller annat sĂ€tt, sĂ€ger hon.

Åklagare har tidigare utan framgĂ„ng prövat rekryteringen av tonĂ„rspojkar som mĂ€nniskohandel.

– Det finns vissa rekvisit i den tidigare lagstiftningen, att det ska vara en nödsituation till exempel, som det inte alltid Ă€r lĂ€tt att hitta bevisning för. DĂ€r hade det kunnat bli en viss skillnad, men det Ă€r ingenting som kommer lösa problemet i grunden, sĂ€ger Ulrika RosĂ©n, senior Ă„klagare i det ovan nĂ€mnda mĂ„let vid Södertörns tingsrĂ€tt.

Övertro pĂ„ nya lösningar

TT: Tror du att lagen fÄr den avskrÀckande effekt man hoppas pÄ?

– Ganska tveksam, faktiskt. Att de kan bli misstĂ€nkta och Ă„talade för försök till mord Ă€r inget som hindrar dem frĂ„n att begĂ„ de brott de gör.

De senaste Ären har prÀglats av straffskÀrpningar, anslagsökningar och nya verktyg för brottsbekÀmpande myndigheter. Amir Rostami efterlyser vad han kallar en nationell mobilisering kring de nu befintliga resurserna.

– Vi har en övertro pĂ„ att lösningen ligger i saker och ting som inte finns pĂ„ plats. Det finns en stĂ€ndig strĂ€van efter nya saker, men vi behöver titta nĂ€rmare pĂ„ hur vi anvĂ€nder alla verktyg som redan finns pĂ„ plats.

Isabelle Bjursten, senior Ă„klagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Arkivbild.
Isabelle Bjursten, senior Ă„klagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Arkivbild.
Fakta: SkÀrpta straff för brott i kriminella nÀtverk

Brottet "involvering av unga i brottslighet" förs in i brottsbalken den 1 juli. BestÀmmelsen gör det straffbart att involvera personer under 18 Är i brott eller brottslig verksamhet.

DÀrutöver tillkommer följande skÀrpningar och nya brottsrubriceringar som tar sikte pÄ brott i kriminella nÀtverk:

SkÀrpta straff för grovt olaga tvÄng, olaga hot, grovt olaga hot, rÄn, utpress­ning och grov utpress­ning.

En ny typ av straff­skÀrp­nings­bestÀm­melse som tar sikte pÄ vÄld­samma upp­görelser bland krimi­nella införs. BestÀmmelsen möjliggör lÀngre fÀngelsestraff för vÄldsbrott kopplade till kriminella nÀtverk.

Straffet skÀrps för narkotika­brott som tar sikte pÄ försÀlj­ning. BestÀll­ning av narkotika för eget bruk krimi­naliseras som försöks­brott.

En presum­tion för hÀkt­ning ska gÀlla vid miss­tanke om brott med ett minimi­straff om fÀngelse i ett Är och sex mÄnader eller mer.

LagÀndringarna trÀder i kraft den 1 juli 2023.

KĂ€lla: Riksdagen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!