En 40-årig man får det längsta straffet, tolv års fängelse för stämpling till mord, synnerligen grovt narkotikabrott samt grovt narkotikabrott. Han har enligt tingsrättens dom haft långtgående planer på att mörda tre män. Bakgrunden till detta var enligt polisen en konflikt mellan 40-åringen och en av måltavlorna, samt deras respektive nätverk, om den lokala narkotikamarknaden i Örebro.
Under våren 2020 har 40-åringen, som då var bosatt i Spanien, tagit hjälp av flera andra personer i mordplanerna. Tingsrätten dömer fem andra män för detta, och straffen blir fängelse i mellan två år och fyra månader och elva år.
En annan av de utpekade måltavlorna var ledargestalt inom en kriminell gruppering, och sköts förra sommaren till döds i Örebro. Ingen koppling finns mellan det utförda mordet och de mordplaner som det nu aktuella ärendet gäller, enligt åklagaren Tove Kullberg.
"Tillförlitliga slutsatser"
Fem av de åtalade fälls också för inblandning i narkotikabrottslighet, varav 40-åringen är en av dem.
Bevisningen har bestått bland annat av material från den knäckta kommunikationstjänsten Encrochat. Flera stora åtal och domar bygger på den här typen av bevis och från försvararhåll har inhämtandet, användningen samt bevisvärdet av materialet ifrågasatts.
"I domen har tingsrätten nu funnit att Encrochatmaterialet inte bör frånkännas betydelse som bevisning och att det även vid en försiktig bedömning går att dra tillförlitliga slutsatser av materialet. Genom Encrochatmaterialet i förening med övrig bevisning har åklagaren lyckats styrka stora delar av åtalet", skriver Örebro tingsrätt i sitt pressmeddelande.
Koppling till verkligheten
Bevisningen som kompletterat Encro-materialet har absolut haft en betydelse, enligt Tove Kullberg.
– Enligt min uppfattning var det betydelsefullt att vi hade en bil i beslag som innehöll en AK47:a eftersom det visade på att det som avhandlades i Encrochat också hade en koppling till den verkliga världen utanför. Liksom att det fanns ett mindre kokainbeslag som styrkte upp det som fanns redan i Encrochat.
TT: Men materialet verkar också kunna stå för sig självt?
– Absolut, det har man kommit fram till, och jag delar givetvis den uppfattningen.