Hall är en av Sveriges största slutna anstalter med högsta säkerhetsklass.
– Vi påverkas direkt av utvecklingen i samhället. Det som sker utanför murarna påverkar oss innanför murarna varje dag, säger Johan Molinder.
Bland de intagna finns redan många nätverkskriminella. Det som skiljer sig nu jämfört med tidigare är tempot, tycker han.
– Har vi nu en sprängning eller skjutning på utsidan blir det bråttom för oss på insidan, samma natt eller samma dag eller dagen efter. Vem sköt på vem och vem är i konflikt med vem och vem sprängde vilket hus?
Nära samarbete
Kriminalvården följer utvecklingen i nära samarbete med andra myndigheter.
– Vi ligger nära det som pågår för att på ett bättre sätt hantera det förebyggande arbetet på insidan.
Anstalten har rutiner för att hantera olika grupperingar, bland annat genom att dela in avdelningar i mindre grupper och placera intagna så att man undviker våldsamheter.
– Men det blir naturligtvis svårare kopplat till att vi har en utmanande platssituation.
På Kumlaanstalten är situationen densamma, berättar chefen Jacques Mwepu.
– Fel person får inte hamna i fel konstellation. Vi tittar, kartlägger och följer upp så att det inte uppstår olämpliga konstellationer som kan vara problematiska utifrån våldsperspektiv, hotperspektiv, säkerhet för intagna, personal och arbetsmiljö.
– Jag kan inte säga att det är lätt nu, för ju mindre plats vi har att laborera med, desto svårare blir det. Men det är bara vi som kan lösa det, ingen annan.
Många kommer in med kopplingar till en viss gruppering, men lojalitet är flyktig materia och det komplicerar också arbetet.
– Lojaliteten kan ändras varje dag. Man tar med sig saker utifrån, men här inne dyker det upp nya konflikter för att man ändrar lojalitet. Så fort man kommer in försöker man hitta andra, för att man vill inte vara ensam. Genom att ansluta till en gruppering ökar risken för att man hamnar i konflikter där man måste visa lojalitet, säger Jacques Mwepu.
Våldet eskalerat
Han tycker sig också märka ett helt nytt våldskapital hos de intagna.
– Våldet mellan intagna har eskalerat de två senaste åren. Förut var fysiska konflikter oftast en mot en, nu är det oftast ett gäng som ger sig på en. Tyvärr är det det grövre våldet som har ökat.
– Men det är också sättet det sker på. De gör det inte ens i smyg utan kan ge sig på varandra på promenadgården eller på avdelningen – när de ser att vi ser. Att personalen ser på eller är närvarande verkar inte vara ett hinder.
Att den senaste tidens våldsvåg visat att inte bara kriminella utan även deras anhöriga kan drabbas skapar tydlig oro bland de intagna, berättar Johan Molinder.
– Det är ett nytt perspektiv på frågan som vi inte sett i den här omfattningen tidigare. Intagna på Hall är oroliga för sina anhöriga på utsidan, det märker vi väldigt tydligt.
– De vet ju mycket väl hur det ser ut och hur det fungerar på utsidan och ser de på tv eller läser om någonting som har hänt så är det direkt oro som får konsekvenser för vår verksamhet. Det är en ny spelplan för oss nästan varje dag.