Gängkriminella åtalas för mordplan

Fem män åtalas för förberedelse till mord på en man i Malmö sommaren 2021. Tre av männen greps efter att de försökt köra ifrån en polisbil i staden. Under den sju kilometer långa biljakten fick fotgängare och cyklister väja för att inte bli påkörda.

Fem män åtalas vid Malmö tingsrätt för bland förberedelse till mord på en man sommaren 2021. Arkivbild.

Fem män åtalas vid Malmö tingsrätt för bland förberedelse till mord på en man sommaren 2021. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2022-04-26 12:46

Enligt åtalet som lämnats in till Malmö tingsrätt pekas två av männen – 28 och 25 år gamla – ut som ledargestalter i varsitt kriminellt nätverk.

Männen ska bland annat ha införskaffat två skarpladdade pistoler och skaffat fram en bil som skulle användas vid mordet av de tre övriga åtalade männen, som är 22–26 år gamla.

De tre männen greps den 24 juli efter att ha försökt köra ifrån en polisbil i mycket hög hastighet inne i Malmö. Enligt åtalet pågick jakten i sju kilometer och föraren körde mot flera rödljus och på fel sida av vägen. Fordon, fotgängare och cyklister har fått väja för att inte bli påkörda.

De tre männen ska ha varit maskerade vid tillfället och flera poliser är kallade som vittnen. En av dem ska ha setts hur en pistol kastades.

Som en del av förberedelsen till mord ska den 28-årige mannen även ha stått för resekostnader för två av männen som tog sig till Malmö från Jönköping. I andra hand yrkar åklagaren på att 28-åringen har gjort sig skyldig till stämpling till mord.

Fyra av männen åtalas även för grovt vapenbrott och den 26-årige föraren för grov vårdslöshet i trafik samt olovlig körning. Samtliga åtalade nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!