Grannarna skärrade efter smällen: "Jätteotäckt"

Närheten till militärfältet gör att Stentorpsborna är vana vid att det skjuts och smälls. Men när husen skakade tidigt på torsdagsmorgonen förstod alla att det var något annorlunda. –Jag är lite skärrad, det kom nära, säger Peter Öfverstedt.

En explosion skakade det lilla villaområdet Stentorp nordväst om Stockholm.

En explosion skakade det lilla villaområdet Stentorp nordväst om Stockholm.

Foto: TT

Brott2023-10-05 11:22

Stentorp består av några grusvägar vid en sjö, ett fåtal semesterhus och villor. Peter Öfverstedt har bott här i tre år. Han flyttade från Solna, där det också smällt.

– Och så flyttade jag hit, till lugnet, säger han med ett ironiskt skratt, och fortsätter:

– Vi satt och pratade förra helgen när vi hade lite kalas här att skulle det hända här ute, då kan det hända var fan som helst. Och så hände det. Det är lite sjukt.

"Skakade i huset"

Samhället är granne med Livgardets skjut- och övningsområde. Under torsdagsmorgonen hörs smattret från automatkarbiner på avstånd. Men smällen som ekade genom området bara timmar tidigare, som sprängde upp ett hål rakt genom villan, var något annat.

– Det här var markant. Det skakade i huset. Jag gick runt och tittade om det hänt något med huset, men såg ingenting. Sedan började helikoptrarna att snurra här över, när jag tittade ut igen var det fullt med brandbilar och poliser och allt möjligt, säger Anita Bure, som också hon bor i närheten.

Även hon känner sig skärrad.

– Det är inte kul, här på Stentorp brukar det vara lugnt och fint, nästan för lugnt ibland.

Ewa-Lotta Bexter bor granne med den söndersprängda villan. Hon vaknade av smällen, och tryckvågen krossade fönster på hennes hus, och slog upp vindsluckan.

"Är jätteotäckt"

Först trodde hon att det var militären som sköt. Men hennes hundar reagerade annorlunda. En av dem sprang ut, vilket i sig var konstigt eftersom hon haft stängt för natten. Men explosionen visade sig ha slagit upp även hennes ytterdörr.

– Det här är jätteotäckt, det går inte att sätta ord på. Man har alltid trott att man är säker för att man bor på militärt område och mitt i skogen där ingenting finns.

Enligt henne är det ett litet område med villor, där alla känner alla.

– Vi har bara tur att vi bor så att vi har sovrummet åt andra hållet, så att vi inte fick glas på oss. Det här är ofattbart, säger hon.

Ewa-Lotta Bexter bor granne med den sprängda villan, och har själv fått sina rutor förstörda i explosionen.
Ewa-Lotta Bexter bor granne med den sprängda villan, och har själv fått sina rutor förstörda i explosionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!