Runar Viksten, tidigare domare i Stockholms tingsrätt och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, fick i december i uppdrag av rikspolischef Anders Thornberg att göra en "fullständig genomlysning" av hur myndigheten hanterat det som hänt. Viksten var även fri att lämna förslag till åtgärder.
Runar Viksten uppgav själv att han fick ett "väldigt öppet mandat" och att han skulle få tillgång till all tillgänglig information i ärendet. Slutsatserna av utredningen presenteras vid en pressträff klockan 9.
Anmälan om misshandel
I centrum står Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa), och Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm. Expressen avslöjade i december att Löfving polisanmälts för bland annat misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning av Staaf, som han uppgetts ha haft en relation med.
Anmälningarna gjordes av andra inom polisen efter samtal med Linda Staaf, men lades snabbt ned. Staaf har själv nekat till att hon utsatts för brott och beskrivit relationen med Löfving som "privat men ytlig".
Efter avslöjandet om anmälningarna inledde åklagare Bengt Åsbäck en förundersökning om grovt tjänstefel vid tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef 2015, vilket Mats Löfving i sin dåvarande roll som Noa-chef ansvarade för.
Misstänks för brott
Den 1 februari meddelades att Löfving delgivits misstanke om brott. Det gäller dels grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf, dels ett senare beslut att tilldela henne ett tjänstevapen.
Mats Löfving har tills vidare fått andra arbetsuppgifter. Linda Staaf, som skulle ha tillträtt en ny tjänst på justitiedepartementet i januari, har blivit kvar på Noa.