Grep vapenförsäljare på bar gärning – sju åtalas

Sommaren 2022 slog polisen till mitt under en pågående vapenaffär i Eskilstuna. Nu åtalas sju personer mellan 15 och 50 år för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott, meddelar Åklagarmyndigheten.

Sju personer åtalas i en stor vapenhärva. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Sju personer åtalas i en stor vapenhärva. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2023-01-24 10:30

Vid ett tillslag i centrala Eskilstuna den 20 augusti 2022 grep polisen fem personer som var i färd med att genomföra en vapenaffär. Två pistoler, ljuddämpare och ammunition togs i beslag.

Senare samma dag greps en sjätte person när han försökte gömma ytterligare fyra pistoler, stora mängder ammunition, ljuddämpare och andra tillbehör i ett skogsparti utanför staden.

Sedan dess har ännu fler vapen tagits i beslag. Det framgår av ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten, som på tisdagen meddelade att åtal väckts vid Eskilstuna tingsrätt mot sju personer.

De sju män som åtalas år hemmahörande i Eskilstuna, Örebro respektive Stockholm. De misstänks för synnerligen grovt vapenbrott och grovt vapenbrott.

"Det är mycket glädjande att vi lyckats komma över ett relativt stort antal vapen som vi bedömer var tänkta att användas i den kriminella miljön i Eskilstuna och Örebro som under senare tid drabbats hårt av skjutvapenvåld", säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson i pressmeddelandet.

En av de åtalade, en man i 20-årsåldern, åtalas för att ha innehaft och sålt minst fjorton skjutvapen under 2022. Enligt Hjertonsson finns "tydliga indikationer" på att ett av de beslagtagna vapnen använts vid ett mordförsök i Örebro i mars 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!