Linköpings tingsrätt gör bedömningen att filmen var riktad mot muslimer, inte mot islam som religion. Videoklippet i kombination med musiken, skriver man i domen "kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse".
Målet är det första där en svensk domstol prövat om koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp.
Brände på grill
Det var hösten 2020 som mannen enligt domen spelade in och publicerade filmen på Twitter och Youtube. I filmen, inspelad framför Linköpings domkyrka, eldas en koran med bacon på en grill. Under grillen finns skyltar där det bland annat står att "Muhammed är pedofil".
Filmen är ljudsatt med den islamofoba låten "Remove kebab", populär i högerextrema kretsar. Låten hördes i terroristen Brenton Tarrants livesända massaker mot moskéer i Christchurch 2019, då 51 personer dödades och ett 50-tal skadades.
Den brända koranen lämnades tillsammans med bacon vid entrén till en moské i Linköping.
"Helt uteslutet"
Mannen själv nekar till brott och har hävdat att budskapet var riktat mot islam som religion. Det faktum att han placerade boken framför moskén i kombination med musiken gör dock att tingsrätten ser detta som "helt uteslutet".
Åklagare Eva Nemec Nordh har tidigare betonat att målet främst handlar om filmen – och inte minst den starkt terrorkopplade musiken – snarare än själva koranbränningen.
– Det är lite intressant att se var gränsen går. Hur många lager kan man lägga på en koranbränning innan det blir hets mot folkgrupp? Det vet vi inte riktigt, för vi har inte så mycket praxis på det, sade hon till TT då.
Överklagar
Mannens advokat Felix Nelson uppger för P4 Östergötland att man kommer att överklaga domen.
– Vi anser att tingsrätten har landat fel och vi hoppas att vi får gehör hos hovrätten i stället, och eventuellt, om det skulle gå så långt, hos Högsta domstolen. Det här behöver drivas vidare till högre rätt för att vi ska få svar på var gränsen för yttrandefriheten går, säger han.