Gripen av Säpo kopplas till vit maktmiljön

En av de män som greps för olovlig kårverksamhet under ett säpotillslag i början av februari, har bakgrund i vit maktmiljön, rapporterar Expo. Mannen säger till tidningen att det inte finns något politiskt motiv bakom det han misstänks för och att han är "varken höger eller vänster".

Säkerhetspolisen grep två män misstänkta för olovlig kårverksamhet i februari. Arkivbild.

Säkerhetspolisen grep två män misstänkta för olovlig kårverksamhet i februari. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-02-17 08:13

Mannen, som rapporteras vara i 45-årsåldern, har på olika sätt kopplingar till extremhögern och är vän med flera profiler inom miljön på sociala medier, skriver tidningen. Där syns också bilder på att han tatuerat in nazistiska symboler på överkroppen – bland annat de dubbla "S" som Adolf Hitlers SS-styrkor bar.

Mannen är vapeninstruktör och ska ha vapentränat militärer och poliser i en privat skytteförening. Han är sedan tidigare åtalad för vapenbrott och greps av Säkerhetspolisen i tingsrätten när rättegången avslutades, har SVT rapporterat.

Vill inte kommentera

På flera bilder på sociala medier poserar mannen också med vapen, skriver Expo.

Kammaråklagare Henrik Olin vill inte kommentera om brottet som mannen misstänks för har någon ideologisk koppling till högerextremism.

– Generellt sett så är den typen av frågeställningar av intresse givet att det här är en brottsmisstanke som ytterst riktar sig mot statsskicket. Det är klart att ideologisk kontext är en viktig omständighet – men om och vilken, det är inget som jag kommenterar just nu, säger Olin till Expo.

"Trött på politik"

Mannen säger till Expo att han var aktiv i skinnskallemiljön under tonåren, men att det inte finns något politiskt motiv bakom det som han misstänks för. Han nekar till att ha gjort sig skyldig till olovlig kårverksamhet.

– Jag är varken höger eller vänster. Jag är så trött på politik så det finns inte, det intresserar inte mig, säger mannen till tidningen.

De två männen greps 6 februari. De har varit verksamma inom försvaret, men båda fick sluta för över tio år sedan. Den andra mannen som greps har enligt uppgifter till Svenska Dagbladet varit officer.

Olovlig kårverksamhet

Begreppet olovlig kårverksamhet infördes i svensk rätt 1934 genom lagen om förbud mot vissa sammanslutningar. Brottet sorterar under gruppen högmålsbrott, som omfattar brott mot landets inre säkerhet.

Olovlig kårverksamhet gäller om någon utan tillstånd bildar eller deltar i en sammanslutning som lätt kan utvecklas till en militär trupp eller polisstyrka. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!