Hade sprängämnen och mållista – överklagar dom

En 61-åring man som dömdes till 3,5 års fängelse efter att polisen i hans hem hittat sprängmedel och listor på kända personer som han ogillade överklagar till Svea hovrätt.

Mannen överklagar till Svea hovrätt. Arkivbild.

Mannen överklagar till Svea hovrätt. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Brott2021-11-12 14:46

Mannen dömdes i oktober för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. I sin överklagan till Svea hovrätt yrkar han i första hand på att bli frikänd helt och hållet, och i andra hand på att brotten bedöms som av normalgraden.

Det var i slutet av 2019 som polisen hittade sprängämnen i mannens lägenhet i Botkyrka i södra Stockholm. Utöver sprängämnena låg knivar, skjutvapen, hylsor och patroner lite varstans. Poliserna fann också olika ritningar och skisser på bland annat sprängladdningar, termosar, gödsel och vågar i köket.

I lägenheten hittades även listor över kända personer som mannen ogillat samt olika byggnader. Enligt tingsrätten hade inte mannen någon rimlig förklaring till anteckningarna och tillsammans med de övriga fynden i lägenheten talade de för att han haft ett brottsligt uppsåt.

"Sammantaget styrker bevisningen att NN (61-åringen), som har innehaft material för tillverkning av sprängämnen, sprängkapslar och rörbomber/termosbomber samt kunskap att tillverka sådant, har planerat att utföra en explosion, skrev rätten i sin dom.

Mannen själv har nekat till brott och kallat anteckningarna för hans "egna små tankar och fantasier".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!