Häktade pojken i Eslöv har lämnat förklaring

Den 15-årige pojken hävdar att han var i ett psykotiskt tillstånd när han attackerade en lärare på skolan i Eslöv.
–Det blir en del i utredningen att se om det finns något i det påståendet, säger åklagaren Pernilla Nilsson.

Polis utanför Källebergsskolan i Eslöv där en lärare i torsdags blev knivhuggen av en 15-årig elev. Den 15-årige pojken är häktad misstänkt för mordförsök. Arkivbild.

Polis utanför Källebergsskolan i Eslöv där en lärare i torsdags blev knivhuggen av en 15-årig elev. Den 15-årige pojken är häktad misstänkt för mordförsök. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-08-23 10:01

Det var i torsdags som den knivbeväpnade pojken stack ner en lärare på Källebergsskolan i skånska Eslöv. I söndags häktades 15-åringen – som själv är elev på skolan – på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

– Han sitter på häktet i Malmö. De har en särskild beredskap för att ta hand om unga personer, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson.

Häktad under fulla restriktioner

Pojken är häktad under fulla restriktioner på grund av risken för att han ska undanröja bevis eller förstöra utredningen (kollusionsfara). Han får inte ta emot besök, inte läsa medier och inte skicka eller ta emot brev.

– Fokus ligger nu på de delar av utredningen där kollusionsfara föreligger. Därför är det fokus nu på att utreda motivbilden och den misstänktes avsikt så snart som möjligt, säger Pernilla Nilsson.

TT: Vad har han sagt om motivbilden?

– Han har lämnat en berättelse om vad han gjorde och varför han gjorde det, men det behöver utredas ytterligare.

Pojken förnekar att han är skyldig till mordförsök, men erkänner grov misshandel. Han hävdar dock att gärningen begicks under ett psykotiskt tillstånd.

– Det är en invändning som han har och invändningar måste ju motbevisas och utredas, så det blir en del i utredningen att se om det finns något i det påståendet, säger Pernilla Nilsson.

En elev på skolan, som har 270 elever i årskurs 7–9, uppgav i torsdags för Skånska Dagbladet att den misstänkte gärningsmannen skulle ha varit maskerad vid dådet.

– Jag kan inte säga någonting om det. Det är detaljer i utredningen som jag inte kommenterar.

Prioriterad utredning

När en person sitter häktad för ett allvarligt brott är en utredning alltid prioriterad.

– Sedan är det ytterligare prioritet eftersom den misstänkte endast är 15 år gammal. Och där är det resurserna hos polisen som är det avgörande och vi har en relativ stor utredningsgrupp, som arbetar intensivt för att nå fram så snart som möjligt, säger Pernilla Nilsson.

Det finns en möjlighet att pojken släpps ur häktet och tas omhand av socialtjänsten i stället, men avgörande är att polis och åklagare hinner utreda sådant som 15-åringen kan tänkas kunna påverka i utredningen.

– Det är helt och hållet den här kollusionsfaran som ska avgöra det, eftersom det är så allvarligt brott. Socialtjänsten har beredskap om det är så att jag bedömer att han inte behöver vara häktad längre eller om tingsrätten gör en sådan bedömning under vägen, säger Pernilla Nilsson.

I fredags uppgav Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv, att den knivhuggne läraren mår okej efter omständigheterna.

Lyfts som föredöme

Källebergsskolan lyfts som ett föredöme av utbildningsminister Anna Ekström (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S), som under måndagen var på plats och pratade med både elever och personal.

– Vi har träffat elever som har tagit ett stort ansvar i en väldigt besvärlig stund, säger Anna Ekström.

Här i Eslöv har samarbetet mellan skolan och polisen fungerat och övningar i hur pågående dödligt våld ska hanteras har genomförts, konstaterar de och understryker att det är alla skolors ansvar att vara förberedda.

– Jag tror tyvärr inte att alla skolor är lika uppdaterade och förberedda på detta. Men det är en viktig lärdom, att man måste ta höjd för att det värsta kan inträffa, säger Mikael Damberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!