Häktat par kan sitta på topphemlig information

Verksamheterna som det häktade paret har anknytning till är några av Sveriges hemligaste. Handlingar från FRA, Must och Försvarsmakten kan leda till stor skada om de hamnar i orätta händer.
–Allvarligast är naturligtvis mänskliga källor, om man har agenter i Moskva eller andra håll i Ryssland som läckt ut, säger underrättelseexperten Joakim von Braun.

S 102 B är ett ombyggt transportflygplan som bedriver signalspaning för FRA:s räkning.

S 102 B är ett ombyggt transportflygplan som bedriver signalspaning för FRA:s räkning.

Foto: Försvarsmakten/TT

Brott2023-10-20 19:26

Det är oklart vad det är för handlingar det rör sig om. Mannen har bland annat haft koppling till Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten), medan kvinnan arbetar på Försvarets Radioanstalt (FRA), två av Sveriges allra hemligaste myndigheter.

– Must har ett bredare mandat än FRA, som jag ser det. I princip så täcker Must hela världen, men särskilt länder som dels är fientliga mot Sverige, dels länder där Sverige kan tänkas arbeta med fredsbevarande styrkor, säger Joakim von Braun, underrättelseexpert med bakgrund inom Säpo och Försvarsmakten.

FRA är Sveriges expertmyndighet inom signalspaning som cyberförsvar, och är tänkt att fungera som en larmklocka för militära hot och kriser.

Kan avslöja teknik

Om uppgifter från Must eller FRA hamnar på vift kan det innebära stora problem, säger von Braun. Det kan röra sig om sakinformation om vad vi vet om andra länder och hur deras verksamhet riktas mot Sverige, Nato eller EU.

– Men också arbetsmetoder, källor och en rad liknande saker, säger han.

Tony Ingesson, som forskar och undervisar i underrättelseanalys och kontraspionage vid Lunds universitet, säger att det är jättesvårt att säga vad det kan röra sig om för uppgifter i det aktuella fallet.

– Det man kan säga allmänt är att det inte bara är innehållet i handlingarna som är relevant, utan vad man kan utläsa av hur de handlingarna har tillkommit.

Utifrån handlingarna kan främmande makt möjligtvis dra slutsatser om hur Sverige fått uppgifterna.

– Det kan handla om att man röjer en teknisk funktion, en sensor exempelvis. Det kan avslöja förmågor, och på det sättet är det problematiskt, säger han.

Källor i Ryssland

Både Ingesson och von Braun är överens om att det allra värsta skulle vara om mänskliga uppgiftslämnare avslöjas. Joakim von Braun nämner speciellt agenter i Ryssland.

– Jag vet att vi (Sverige) har haft det i alla fall. Det är inte säkert att man till 100 procent driver en agent ensam, utan att man kanske söker hjälp på olika sätt och vis med andra vänligt sinnade länder. Men att man har mänskliga källor i Ryssland och på andra ställen är jag helt övertygad om, säger han.

Studerar Ukrainakriget

Must och FRA bedriver också underrättelsearbete om konflikter utomlands, sedan förra året framför allt om Ukraina. Den häktade mannen har haft flera nyckelpositioner inom Försvarsmakten, både i Sverige och utomlands, bland annat i Ryssland.

– Om det innebär att det är information om Ukraina som läckts är det en extra dimension, säger Tony Ingesson.

TT: Vilka skulle kunna vara intresserade av det här?

– Främmande makt, vilket i regel oftast i de här sammanhangen betyder Ryssland, även om det inte alltid är så.

Fakta: FRA och Must

FRA är Sveriges expertmyndighet inom signalspaning som cyberförsvar, och är tänkt att fungera som en larmklocka för militära hot och kriser. Myndigheten har funnits sedan andra världskriget, då man försökte att ta reda på vad Nazityskland skulle ta sig för.

Namnet till trots är det en civil myndighet, men den ligger under Försvarsdepartementet och har ett nära samarbete med Militära underrättelsetjänsten, Must.

FRA arbetar bland annat med allvarliga cyberhot, att övervaka massförstörelsevapen, hålla koll på andra länders militära förmåga – och deras avsikter. FRA försöker också undersöka riskerna för terrorhot och hot mot svenska militära insatser utomlands.

FRA har också flera ton signalspaningsutrustning ombord på det flygplan som söker efter radarsignaler och vapensystem, oftast över Östersjön.

Must arbetar med att förebygga och upptäcka och motverka yttre hot mot Sverige och svenska intressen, bland annat mot Försvarsmakten. Must leder försvarsattachéerna på ambassader runt om i världen.

Källor: FRA, Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!