Hård kritik mot polisen efter upploppen

Att polisen backade undan vid de våldsamma upploppen i Linköping och Norrköping får tung kritik. Dels av insatspoliser, dels av Moderaterna som kallar rikspolischef Anders Thornberg och justitieminister Morgan Johansson (S) till justitieutskottet.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Rikspolischef Anders Thornberg. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott2022-04-15 15:08

Torsdagens oroligheter i de östgötska metropolerna började i protest mot Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs. Han hade fått tillstånd för sammankomster där han planerat att bränna exemplar av koranen.

Maskerade motdemonstranter attackerade räddningspersonal och poliser. Flera bilar stacks i brand och ett tiotal polisbilar förstördes under protesterna. Läget var så pressat att polisen behövde tillkalla förstärkning från andra delar av landet.

Tre poliser och två privatpersoner fick föras till sjukhus med lindriga skador. Polisen grep minst fyra personer misstänkta för våldsamt upplopp och omhändertog fem för ordningsstörning.

Ministern nöjd

"Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras", skriver Anders Thornberg på polisens hemsida.

"Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker", skriver han.

På torsdagskvällen reagerade justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter:

"Oavsett vad man tycker om det högerextrema hatbudskap som Paludan står för, så är det oacceptabelt att reagera med detta allvarliga våld. Bra att polisen agerat resolut för att omhänderta våldsverkarna och upprätthålla ordningen."

Försvarar beslutet

Ministerns bild av polisens agerande delas inte alls av Moderaterna.

– Att insatsen misslyckades är uppenbart. Frågan är varför, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i M, till TT.

Han är kritisk till att polisen drog sig tillbaka i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

– Det som skedde var förödmjukande för rättsväsendet.

Men Malena Grann, chef för polisregion Öst, gör klart att polisen gjorde ett aktivt val att taktiskt backa undan.

"Lägesutvecklingen följs noga vid händelser som detta och ibland är det klokare med ett defensivt förhållningssätt i syfte att inte eskalera våldet med risk för större skador för allmänheten eller polisen", skriver hon på polisens hemsida och försvarar beslutet i en intervju med Corren på fredagen.

Urholkat förtroende

Johan Forssell bemöter hennes argument:

– Risken med det är att det blir väldigt förtroendeskadligt för människor i området med scener vi får uppleva, som jag tycker är mycket allvarliga.

TT: Är förtroendeskador värre än fysiska skador?

– Nej, inte värre än skadade poliser. Det är det allra värsta naturligtvis. Men förtroendeskadan är större än att bara några polisbilar förstörs, svarar han.

– I sådana här situationer ska inte rättsstaten backa undan utan polisen ska ta kontroll över situationen och skydda medborgarna. Frågan är varför det inte skedde här.

Frustrerade poliser

Enligt Johan Forssell riskerar händelser som de i Östergötland att svårt urholka medborgarnas förtroende för rättsväsendet. Flera poliser som var på plats vid upploppen har också kritiserat polisledningens beslut.

En ingripandepolis som deltog i torsdagens insats skrev en frustrerad insändare över att polisledningen inte tillät poliserna att återvända till Skäggetorp när resurser från övriga landet anlände som förstärkning.

Moderaterna kallar inom kort Anders Thornberg och Morgan Johansson till riksdagens justitieutskott för att en redogörelse över hur polisen ska agera vid liknande insatser.

– Vi kommer att ställa frågan till rikspolischefen om han verkligen har de verktyg som krävs för att hantera de här situationerna, och det handlar till exempel om vattenkanoner och så kallade beanbags (påsar med små hagel) som vi ser i flera andra europeiska länder, säger Johan Forssell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!