Hatbrott mot samer ska granskas av Brå

Nu ska hatbrott mot samer granskas i en stor studie som sjösatts av regeringen.

Brå ska bland annat undersöka om brotten mot renar i tillräckligt stor utsträckning markeras som hatbrott i polisutredningar. Arkivbild.

Brå ska bland annat undersöka om brotten mot renar i tillräckligt stor utsträckning markeras som hatbrott i polisutredningar. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2022-09-18 03:53

Brottsförebyggande rådet (Brå) har fått i uppdrag att göra en fördjupad studie kring brotten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Rapporten kommer särskilt att ta upp vilka slags hatbrott som samer utsätts för, inkluderat gärningar där renar skadas och dödas, vilket enligt polisen sker systematiskt.

Justitiedepartementet skriver i ett mejl till Ekot att Brå bland annat ska undersöka om brotten mot renar i tillräckligt stor utsträckning markeras som just hatbrott i polisutredningar eftersom de annars inte syns som hatbrott i statistiken.

I Brås statistik från 2020 syns 20 identifierade hatbrott mot samer – mörkertalet bedöms vara stort.

– Det viktiga är att vi tar de här brotten på stort allvar och att den som utsätts för de här brotten känner att de möts av den professionaliteten och engagemanget som de här brotten kräver, säger Lars Wahlberg, biträdande chef i polisregion Nord, till radion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!