HD-domare utreds för snatteri – lämnar uppdrag

Justitierådet Ann-Christine Lindeblad – en av 16 domare i Högsta domstolen (HD) – utreds för snatteri, rapporterar Expressen.
–Hon beklagar djupt att det här har hänt, säger hennes advokat Johan Eriksson till TT.

Högsta Domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Högsta Domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2022-02-08 11:29

Anders Eka, ordförande i Högsta domstolen, bekräftar utredningen för Expressen. Han säger att han fick informationen före jul och att domaren sedan dess inte varit i tjänst. Hon kommer heller inte att återgå till tjänsten eftersom hon går i pension inom kort.

Även hennes försvarare, advokat Johan Eriksson, bekräftar för TT att Lindeblad utreds för ringa stöld.

– Hennes inställning är att hon är beredd att underteckna och acceptera ett strafföreläggande, och det betyder ju att man erkänner.

Han säger att Lindeblad vid tiden för händelsen befann sig i en "stressfull situation", både privat och yrkesmässigt.

Det hela skedde vid ett matinköp strax före jul. Sedan dess har Ann-Christine Lindeblad inte deltagit i HD:s arbete och kommer heller inte göra det fortsättningsvis.

– Hon har beslutat sig för att ta konsekvenserna av agerandet. Hon kommer inte döma något mer i Högsta domstolen, och det har hon heller inte gjort efter händelsen. Hon är sjukskriven och kommer sedan gå i pension, säger Eriksson.

– Hon har också beslutat sig för att avveckla alla andra sidouppdrag.

Ann-Christine Lindeblad utsågs till domare i HD 2002 och har även haft tunga regeringsuppdrag som utredare.

Ringa stöld kallades tidigare snatteri. När stölder sker i en butik går gränsen mellan vad som ska räknas som ringa stöld respektive stöld av normalgraden vid 1 250 kronor.

Fakta: Högsta domstolen

Högsta domstolen är den sista instansen av de allmänna domstolarna och har som huvuduppgift att skapa prejudikat, vägledande avgöranden, på främst straffrättens och civilrättens område.

Högsta domstolen prövar överklaganden av domar och beslut från hovrätterna, Mark- och miljööverdomstolen samt Patent- och marknadsöverdomstolen.

För att ett mål ska tas upp krävs prövningstillstånd. Det ges i huvudsak då målet kan få betydelse för hur andra domstolar ska döma i liknande mål.

Målet kan också prövas om det finns synnerliga skäl till det, som att det förekommit ett grovt fel i handläggningen av målet i hovrätten, som har påverkat utgången, eller att fel lag tillämpats.

Källa: Högsta domstolen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!