– För den svenska regeringen kommer det väldigt lägligt, säger Turkietkännaren Paul Levin, som var expertvittne under domstolsförhandlingen, till Aftonbladet.
I förra veckan godkände HD utlämningsbeslutet mot mannen, som är i 35-årsåldern.
Han greps i Sverige i fjol efter begäran från riksåklagarmyndigheten i Turkiet. Mannen dömdes 2014 till fyra år och sju månaders fängelse i Turkiet för narkotikabrott.
Han blev villkorligt frigiven efter ett par år, flyttade till Sverige och skaffade jobb. Den turkiske riksåklagaren vill nu att han ska sitta av resten av sitt straff.
Öppet visat PKK-stöd
Men enligt mannen själv handlar utlämningen om att han varit politisk aktiv i det prokurdiska partiet HDP och öppet visat stöd för terrorstämplade PKK på Facebook.
Turkiets riksåklagare har svarat nej på en fråga från HD om några utredningar pågår eller åtal finns mot mannen avseende ”propagerande för terrororganisation” eller "förolämpande av den turkiske presidenten”, skriver Aftonbladet.
Sverige hoppas kunna sitta med som en fullvärdig Natomedlem vid alliansens toppmöte i Litauens huvudstad Vilnius den 11–12 juli.
Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som inte godkänt Sveriges ansökan.
Första fallet
Utrikesminister Tobias Billström (M) ska på torsdag träffa Natochefen Jens Stoltenberg för att diskutera saken.
I nästa vecka ska sedan Sverige och Turkiet – som bland annat krävt just utlämningar av personer som Ankara terrorstämplat – hålla ett nytt möte om svenska ansökan.
Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att det är det första fallet där en självutnämnd PKK-anhängare anses kunna utlämnas.
Det är nu upp till regeringen att besluta om mannen ska skickas till Turkiet.