HD kan pröva fall där barn bevittnade våldtäkt

Ett barn bevittnade en våldtäkt – men hovrätten ville inte pröva det som ett barnfridsbrott. Nu vill riksåklagaren att Högsta domstolen tar upp fallet för att ge rättslig vägledning.

Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Högsta domstolen i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2023-11-21 14:00

Fallet gäller en man som i fjol dömdes för sju fall av våldtäkt mot en kvinna. Ett år efter domen åtalades han för barnfridsbrott, eftersom en av våldtäkterna bevittnats av ett närstående barn till mannen och kvinnan.

Men tingsrätten och hovrätten avvisade åtalet. De menade att åtalet om barnfridsbrott var grundat på i princip samma faktiska omständigheter som våldtäkten – det kunde därmed inte prövas eftersom det skulle strida mot förbudet att lagföras två gånger för samma gärning.

RÅ överklagar nu till HD och ber om att målet återförvisas till hovrätten.

Enligt RÅ var det inte samma gärning eftersom det vid barnfridsbrottet krävs att barnet bevittnat brottet, samt att barnet varit närstående. Att mannen låtit barnet bevittna våldtäkten utgör därmed ett annat handlande än våldtäkten, skriver RÅ.

"Det kommer finnas situationer då det inte är möjligt att pröva grundbrottet och bevittnandebrottet i samma rättegång och därför behöver vi Högsta domstolens vägledning om det är möjligt att väcka åtal för barnfridsbrottet i efterhand", säger tf. vice riksåklagare Marie-Louise Ollén i ett pressmeddelande.

Barnfridsbrottet infördes lag 1 juli 2021. Syftet var att stärka det straffrättsliga skyddet för barn som bevittnar vissa brott mellan närstående, eftersom de löper ökad risk för att drabbas av fysisk och psykisk ohälsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!