Göta hovrätt dömde förra året fyra personer som deltog i de så kallade påskkravallerna i Sveaparken i Örebro för grovt blåljussabotage. Påföljden blev fängelse i mellan ett och fem och ett halvt år.
Enligt åklagare och domstol hade de fyra, tillsammans och i samförstånd med övriga deltagare i parken, angripit och stört polisens verksamhet.
Domen överklagades av två av männen som ville frikännas, alternativt dömas för den mindre allvarliga rubriceringen våldsamt upplopp. Överklagan motiverades av försvaret bland annat med att lagen om blåljussabotage är relativt ny och att det är oklart hur den ska tolkas.
Hovrättens linje
HD beviljade prövningstillstånd och meddelade på tisdagen dom i målet. Vad gäller den centrala frågan, om gärningarna ska bedömas som våldsamt upplopp eller blåljussabotage, går HD på hovrättens linje.
"Brotten bedöms som grova, främst med hänsyn till att de har begåtts inom ramen för ett omfattande och allvarligt angrepp mot polisen", skriver HD i ett pressmeddelande.
Däremot sänks männens fängelsestraff från fem år respektive fem år och sex månader till tre år respektive tre år och tre månader. Detta då HD, i motsats till hovrätten, anser att männen inte kan hållas ansvariga för hela sammanhanget, utan enbart för det som "konkret kunnat kopplas till deras eget agerande".
Tre års fängelse
Det samlade straffvärdet för brotten anses uppgå till tre års fängelse. En av männen döms även för våld mot tjänsteman, sedan han från nära håll kastat en sten mot en polis. Han får därför ytterligare tre månaders fängelse.
Det är första gången brottsrubriceringen sabotage mot blåljusverksamhet prövas i HD och domen kommer att bli vägledande.
"Det är bra att det nu finns ett prejudikat som åklagarna kan förhålla sig till om hur man ska bedöma upplopp av den här våldsamma karaktären", säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin i ett pressmeddelande.
Enligt P4 Örebro har sammanlagt 59 personer frihetsberövats efter upploppen i Örebro.