HD: Två k-pistar inte synnerligen grovt

En 18-åring gömde två helautomatiska k-pistar i sin bostad i Upplands Väsby förra sommaren. Högsta domstolen har nu beslutat att vapenbrottet inte ska rubriceras som synnerligen grovt.

Domen överklagades till HD av riksåklagaren. Arkivbild.

Domen överklagades till HD av riksåklagaren. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-07-13 20:05

De båda kulsprutepistolerna låg gömda under ett trappsteg tillsammans med ammunition, magasin och en ljuddämpare.

Vapnen skulle ha kunnat åstadkomma mycket omfattande skador och flera omständigheter talar för att innehavet har varit av särskilt farligt slag, konstaterar HD.

18-åringen uppvisade kriminella attityder, hade kontakt med kriminella personer och förvarade även narkotika i bostaden. Hanteringen av vapnen skedde därmed i en miljö där de skulle komma till användning, enligt domstolen.

Ett av vapnen förekom också i en skjutning i Upplands Väsby drygt en månad innan de hittades vid en husrannsakan hemma hos 18-åringen. Han har hävdat att han förvarat dem åt någon annan en tid efter skjutningen.

HD anser dock inte att innehavet av de två k-pistarna präglats av sådan osedvanlig grad av farlighet att de ska rubriceras som synnerligen grovt. Antalet vapen, den viktigaste faktorn i bedömningen enligt lagtexten, räcker heller inte.

HD går därmed på tingsrätten och hovrättens linje och bedömer brottet enbart som grovt.

Mannen döms även för anstiftan till misshandel, narkotikabrott och ytterligare ett grovt vapenbrott för innehav av fyra pistoler.

Det samlade straffvärdet motsvarar fem års fängelse. Men med hänsyn till den så kallade straffrabatten för unga, som gällde vid tidpunkten för brottet, blir straffet fängelse i två år och sex månader.

Fakta: Synnerligen grovt vapenbrott

2017 bedömde HD att ett innehav av fem automatkarbiner av typen AK-47 inte föll under bestämmelserna för ett synnerligen grovt vapenbrott.

Ett par år senare ändrades lagen, så att det numera även ska beaktas om brottet har avsett flera vapen av särskilt farlig beskaffenhet.

Regeringen tillade i propositionen till lagändringen att det inte heller kan uteslutas att det kan vara möjligt att bedöma ett brott som synnerligen grovt även om det inte avser fler än två vapen.

Såsom lagtexten har utformats är det fortfarande antalet vapen som utgör den viktigaste faktorn vid bedömningen av om brottet ska bedömas som synnerligen grovt. Lagtexten ger utrymme för att, i ett enskilt fall, rubricera även innehav av två särskilt farliga vapen som synnerligen grovt vapenbrott.

Lagens förarbeten måste förstås som så att ett innehav av två särskilt farliga vapen enbart i undantagsfall bör rubriceras som synnerligen grovt brott, nämligen då innehavet av vapnen vid en sammantagen bedömning framstår som osedvanligt farligt.

Källa: Högsta domstolen, rättsfallet ”De båda k-pistarna”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!