Hemlig identitet på mordmisstänkta tonåringar

De tonåringar som misstänks ha skjutit ihjäl en kvinna i Uppsala förnekar brott. Trots att de häktats hålls deras identiteter hemliga på grund av hotbilden. Mordet kopplas till en intern konflikt inom Foxtrotnätverket, enligt medieuppgifter.

De två tonåringarna häktades vid Uppsala tingsrätt under söndagen. Arkivbild.

De två tonåringarna häktades vid Uppsala tingsrätt under söndagen. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2023-09-11 19:13

Tonåringarna, som enligt Åklagarmyndigheten är 15 och 19 år, häktades i söndags på sannolika skäl misstänkta för mord på en kvinna i 60-årsåldern, som sköts ihjäl i Gränby i Uppsala förra veckan.

Enligt uppgifter till medier är kvinnan mamma till en ledande person inom Foxtrotnätverket. Mordet uppges vara del i en pågående intern konflikt inom det kriminella nätverket.

Natten mot söndag skedde en ny skottlossning i Uppsala. Ingen skadades men händelsen misstänks enligt medieuppgifter vara en hämndaktion, där måltavlan återigen ska ha varit en anhörig.

– Det vi ser är ytterst allvarligt, med tanke på just vilka man ger sig på, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, till TT.

– Utredningen pågår men kvinnan i 60-årsåldern är ju inte någon vi ser som en konfliktaktör.

Frustration

Utan att kommentera uppgifterna i detalj säger Poljarevius att det teoretiskt kan handla om en frustration då man inte kommer åt den man egentligen vill skada.

– "Jag får inte tag i min motståndare, då ger jag mig på motståndarens närmsta krets". Det är oerhört allvarligt, säger han.

Polisens arbete för att upptäcka och förhindra dåd försvåras av att gärningsmännen ofta kommer utifrån, vilket även är fallet för de två mordmisstänkta tonåringarna.

– Det är inte våra lokala aktörer.

Identiteten på de två misstänkta hemlighålls av Uppsala tingsrätt, på åklagarens begäran. Grunden är att "det kan antas att den enskilde eller någon närstående till honom eller henne lider skada eller men om uppgiften (identiteten) röjs", skriver åklagare Erik Grönvall i en kommentar till TT.

Tingsrättens beslut är mycket ovanligt och tyder på att hotbilden anses särskilt hög.

Våld mot anhöriga

Ett liknande beslut fattades i ett mordärende i Tullinge tidigare i år, sedan flera angrepp riktats mot anhöriga under våldsvågen i Stockholm som bröt ut i början av året.

Poljarevius säger att man tar höjd för fler dåd i närtid.

– Vi måste jobba för att försöka stoppa så mycket det bara går innan det börjar skjutas, säger han och framhåller behovet av tips från allmänheten.

– Vi behöver få in så mycket information det bara går, så vi vädjar till dem som vet saker. Vi är beroende av tips om var vapen och ammunition finns så att vi kan slå mot dem som hanterar det.

De två tonåringarna förnekar brott.

Jale Poljarevius. Arkivbild.
Jale Poljarevius. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!