Högerextrem man fälls för grova vapenbrott

I sin bostad hade 25-åringen en revolver, material som kan användas för att tillverka sprängladdningar och egentillverkade, 3D-printade vapen. Nu döms han till fängelse för bland annat grovt vapenbrott – men frias från anklagelsen om bombplanerna.

I mannens hem hittades vapendelar som tros ha tillverkats med 3D-skrivare. Även flera funktionsdugliga vapen samt ämnen som kan användas för att tillverka sprängladdningar hittades.

I mannens hem hittades vapendelar som tros ha tillverkats med 3D-skrivare. Även flera funktionsdugliga vapen samt ämnen som kan användas för att tillverka sprängladdningar hittades.

Foto: Polisen

Brott2022-07-22 11:14

I november i fjol gjorde Säpo ett tillslag i mannens bostad i Västergötland. Där hittade man ämnen och föremål som skulle kunna nyttjas för att tillverka sprängladdningar och bomber, enligt åtalet.

Det framkom även att han tidigare varit medlem i en högerextrem organisation.

25-åringen hade också en svartkrutsrevolver samt andra licenspliktiga vapendelar hemma. Han hade dessutom själv tillverkat ett vapen med hjälp av en 3D-skrivare, och även tillverkat flera andra 3D-printade vapendelar som enligt åklagaren varit syftade till att bygga fler funktionsdugliga vapen.

Rätten: Inga konkreta bombplaner

Nu döms mannen i Skaraborgs tingsrätt för flera tillfällen av vapenbrott, varav ett grovt. Han döms även för att ha haft otillåtna material hemma som kan användas för att tillverka sprängladdningar.

Han var också åtalad för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse – något han dock frias från.

"Tingsrätten fann att mannen hade kunskap och möjlighet att framställa sprängämnen men att det inte fanns några mer konkreta planer på att åstadkomma en explosion med fara för annans liv och hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom", skriver Skaraborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mannen medger innehav av vapnen och vapendelarna, men uppger att han inte hade för avsikt att färdigställa ytterligare vapen av delarna.

Psykisk störning inte allvarlig

Kammaråklagare Henrik Olin är hyfsat nöjd med domen – trots att 25-åringen inte dömdes för bombplanerna.

– Där kan jag konstatera att tingsrätten lägger ribban ganska högt. Jag ska ta mig en funderare på om jag nöjer mig med det här eller om jag ska överklaga den delen, säger han och tillägger:

– I övrigt så döms han i princip till det han var åtalad för. Jag hade yrkat på fyra års fängelse och han fick 3,5 – inte jättestor skillnad. Jag tycker i grunden att det är en välskriven dom.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att mannen vid tillfället då gärningarna begicks – men inte vid tillfället för undersökningen – var påverkad av en psykisk störning. Den ansågs dock inte vara allvarlig och mannen kan därför dömas till fängelse i stället för rättspsykiatrisk vård.

25-åringens försvarare vill inte kommentera domen.

Fakta: Domen

25-åringen döms i Skaraborgs tingsrätt för grovt vapenbrott, vapenbrott, förberedelse till grovt vapenbrott, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Påföljden blir fängelse i tre år och sex månader.

Han var också åtalad för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, vilket han dock frias från.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!