Om samhället som helhet kraftsamlar nu kan vi få bukt med gängkriminaliteten "om 15–20 år", säger Robert Karlsson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm.
Under natten till måndag fick polisen larm om skjutningar på fyra platser i Stockholmsregionen: Hägersten, Bredäng, Tensta och Hjulsta. Vid två av skjutningarna återfanns bara tomhylsor. En skjutning riktades mot en bil. Vid en skjutning i Hjulsta skadades två varav en man i 20-årsåldern senare dog av sina skador.
– Vi har en väldigt hög konfliktnivå i norra delarna av Stockholm och har haft det under en period. Det är det ena. Det finns ett antal skjutningar som ter sig lite märkliga på det viset att man inte verkar skjutit på någon. Ett del av de skjutningar vi har sett är provskjutningar – det beror på att de är unga och oerfarna, säger Robert Karlsson.
"Krävs inte mycket"
Med hög konfliktnivå menar Robert Karlsson att det handlar om konflikter mellan nätverk och inom nätverk. Det kan bero på att många inom nätverken har lagförts, vilket skapar en maktkamp inom gängen, men också på eskalerande hämndaktioner.
Han konstaterar samtidigt att det "inte krävs så mycket".
– De är lättkränkta, de har dålig impulskontroll, de är unga och de är ovana. Det kan vara småsaker som en mindre skuld eller kränkning eller individuell konflikt.
Robert Karlsson kan inte kommentera skjutningarna under natten i Stockholm, och om två av dem var så kallade provskjutningar.
TT: Är de helt orädda, varför väljer de att provskjuta i stadsmiljö?
– De räknar inte med att bli 80 år gamla, när de går in på den banan så ingår det att man har ett ganska kort liv. Sedan är det också en värld som är anfrätt av psykisk ohälsa, stress och narkotika. Man resonerar inte riktigt som du och jag, man lever inte med den verklighetsbilden. Man lever i sin kriminella miljö där det är hög hastighet, narkotika, elände och där våld är det naturliga sättet att lösa konflikter.
Fråga för hela samhället
Den tillförordnade regionchefen på polisen I Stockholm säger att hela samhället måste gå samman om problematiken ska lösas. Robert Karlsson lyfter skola, socialtjänst, sjukvård och medborgare som engagerar sig.
Han lyfter också de ekonomiska förutsättningarna: att om felaktiga bidrag från myndigheter stoppades och framför allt om människor slutade köpa droger skulle gängen inte kunna försörja sig.
Om Robert Karlsson kunde ändra en förutsättning för att få slut på skjutningarna säger han direkt:
– Att de gick ut skolan med fullständiga betyg.
– Och att de har en klok, kärleksfull vuxen som de lyssnar på.
Robert Karlsson, som arbetat på narkotikaroteln i tio år, har sett förtvivlade och gråtande föräldrar som gjort allt de kunnat. Problemet är att ungdomarna inte lyssnar.
– De lyssnar på sina kompisar och lever sin egen värld. De uppfostrar varandra till grov organiserad brottslighet och grov våldsbrottslighet. Jag har träffat alla de här föräldrarna som gråter och är helt förtvivlade men som ändå inte lyckats vända utvecklingen