Hon samlade 150 000 namn mot domen – lättad

Efter det uppmärksammade snippamålet startade kriminologen Nina Rung en protestlista – som på ett dygn samlade över 90 000 namn. Hon är lättad över beskedet att HD nu återförvisar målet. –Det här sänder en tydlig signal om att det har begåtts fel, säger hon.

Nina Rung startade ett upprop med krav på att domstolsanställda ska få utbildning om sexuella övergrepp mot barn efter den uppmärksammade snippadomen. Arkivbild.

Nina Rung startade ett upprop med krav på att domstolsanställda ska få utbildning om sexuella övergrepp mot barn efter den uppmärksammade snippadomen. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-11-17 10:00

Mannen friades från anklagelser om våldtäkt mot barn, eftersom rätten ansåg att det var oklart vad flickan menat med ordet "snippa". Rätten prövade inte andra brottsrubriceringar. Nu måste målet tas om, efter ett beslut av Högsta domstolen.

– Brottet är ju styrkt, man misstror inte flickan. Och har man ett styrkt brott ska någon bli dömd. Att HD nu tar upp det och menar på att det har förekommit rättegångsfel är det enda rimliga, säger Nina Rung, kriminolog och specialist på sexuella övergrepp mot barn.

Rung startade ett upprop efter hovrättens dom, som hittills samlat in 150 000 namnunderskrifter. 90 000 av dem skrev under det första dygnet. I uppropet framfördes bland annat krav på att det införs en nationell utbildning om sexualbrott mot barn på polis-, socionom- och juristutbildningen samt för de redan verksamma juristerna, domarna, åklagarna, polisanställda och nämndemännen.

– Jag lämnade listan till justitieminister Gunnar Strömmer och hade ett möte med honom. Han sade att vissa delar skulle man gå vidare med, andra inte. Att utbilda domstolspersonal tyckte han inte var en politisk fråga, men jag håller inte med. Jag kommer att fortsätta driva den frågan.

Nina Rung hoppas att HD:s dom att återförvisa målet kan få upp allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

– För flickan är det här jätteviktigt såklart. Och det är viktigt för att fler kan få tilltro till rättsväsendet så att barn som utsatts för övergrepp vågar anmäla. Den här domen är viktig på så många plan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!