Hovrätten: Brister i utredningen om Toves död

Det saknades en rekonstruktion av dödsfallet, och det gjordes ingen rättsmedicinsk undersökning av de två misstänkta kvinnorna. Göta hovrätt pekar på flera brister i utredningen om mordet på Tove.

Domarna Viktor Wetterö, Andréa Erliden och Niklas Rundberg under en pressträff efter hovrättsdomen i Tovefallet.

Domarna Viktor Wetterö, Andréa Erliden och Niklas Rundberg under en pressträff efter hovrättsdomen i Tovefallet.

Foto: Adam Ihse/TT

Brott2023-10-25 15:51

En av huvudfrågorna när mordet på Tove, 21, prövades i Göta hovrätt var vilken roll den yngre åtalade kvinnan spelat vid dödsfallet. Själv uppgav hon att hon sov när Tove dog – medan den äldre åtalade uppgav att 19-åringen medverkat genom att hålla fast Toves händer medan hon stryptes.

19-åringens försvare Peter Gillberg riktade skarp kritik mot att polisen inte gjort någon rekonstruktion av händelseförloppet i badrummet där Tove dog, något han menade hade kunnat klarlägga händelseförloppet.

Hade kunnat ge klarhet

I hovrätten friades den yngre kvinnan från mord, men i domen lyfter även Göta hovrätt flera brister i polisutredningen.

– Det gjordes ingen rekonstruktion. Vad det beror på det vet inte vi, det är utredande polismyndighet och åklagaren som bestämmer det. Det kanske inte gick att göra det, men man hade kanske kunnat pröva, sade domaren Andréa Erliden på en pressträff efter att domen meddelats.

– Det är klart att det hade kanske kunnat klarlägga om uppgifterna ens var förenliga med hur det såg ut i det här badrummet, tillade hon.

Rättens ordförande Niklas Rundberg säger att det är svårt att veta om avsaknaden av en rekonstruktion påverkat hovrättens möjlighet att döma i fallet.

– Men vi vill alltid ha så bra beslutsunderlag som möjligt, säger han.

"Brist i utredningen"

Hovrätten lyfter också det faktum att det inte gjordes en rättsmedicinsk undersökning av de båda misstänka kvinnorna i samband med att de frihetsberövades som "en brist i utredningen".

Att Tove inte hade någon annans DNA under naglarna och att 20-åringen inte hade några synliga avvärjningsskador lyftes av tingsrätten som något som talade för att 19-åringen höll i Toves händer så att hon inte kunnat försvara sig.

Men bedömningen att det saknades avvärjningsskador är gjord enbart från bilder som tagits på de misstänkta.

– Det togs bilder men det gjordes ingen ordentlig rättsmedicinsk undersökning som man ofta gör. Därför får man vara försiktig att dra slutsatser från den omständigheten att de inte synes ha några skador, säger Andréa Erliden.

Fakta: Domen

Göta hovrätt dömer den äldre av de två tilltalade, 20-åringen, till 16 års fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Hon ska också betala skadestånd till Toves familj.

Den yngre, 19-åriga, kvinnan frias från åtalet om mord. Hon döms i stället för grovt gravfridsbrott till fängelse i ett år och sex månader.

Den äldre kvinnan dömdes även för skadegörelse i tingsrätten, något hon frias från i hovrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!