Hovrätten fastslår livstidsdom i gruvhålsfall

En 41-årig man dömdes i höstas till livstids fängelse för grov våldtäkt och mordförsök sedan han knuffat ner en ung kvinna i ett gruvhål. Nu fastställer hovrätten domen mot mannen.

Flygfoto från gruvhålet där en ung kvinna hittades skadad efter att ha blivit nedknuffad av en 41-årig man. Kvinnan räddades med hjälp av helikopter och flögs till sjukhus. Arkivbild.

Flygfoto från gruvhålet där en ung kvinna hittades skadad efter att ha blivit nedknuffad av en 41-årig man. Kvinnan räddades med hjälp av helikopter och flögs till sjukhus. Arkivbild.

Foto: Polisen/TT

Brott2022-12-30 05:00

"Hovrätten anser sammantaget, liksom tingsrätten, att det genom den av åklagaren åberopade bevisningen är styrkt att det är NN som är gärningsman", skriver Svea hovrätt i domen.

Att någon döms till livstids fängelse för försök till mord är mycket ovanligt. Hovrätten konstaterar i domen att det finns flera försvårande omständigheter som motiverar det stränga straffet för 41-åringen:

"Gärningen har föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, inneburit svårt lidande för målsäganden och alltså varit särskilt hänsynslös. Det finns inga förmildrande omständigheter".

Kammaråklagare Ann-Sofie Trossing, som företrätt kvinnan i hovrätten, välkomnar domslutet.

– Jag kan konstatera att hovrätten har gjort samma bedömning som jag och tingsrätten, och fastställt domen i sin helhet, säger Ann-Sofie Trossing.

24 meter djupt

Det var den 22 april som en kvinna i 20-årsåldern hittades skadad i det djupa gruvhålet i västmanländska Norberg. Hon hade dagen innan blivit körd till området av den 41-årige mannen som hon lärt känna på ett asylboende.

Enligt åtalet våldtogs hon av mannen, som sedan knuffade ner henne i gruvhålet – ett fall på 24 meter. Han försökte därefter stena henne med hjälp av tegelstenar innan hon lämnades att dö.

Mannen dömdes i oktober av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse och utvisning för grov våldtäkt och försök till mord.

Bevisningen mot honom består, utöver kvinnans vittnesmål, av bland annat dna-spår och att bådas telefoner befunnit sig i området den aktuella dagen.

Ville gifta sig

Av förundersökningen framgår att mannen velat gifta sig med kvinnan, men att hon sagt nej. Enligt tingsrätten var det "extremt osannolikt" att kvinnan hittades, och rättsläkare har bedömt att hon inte hade överlevt mer än något enstaka dygn i gruvhålet.

Mannen har hela tiden hävdat sin oskuld, och överklagade domen till hovrätten. Han har i första hand velat frias helt från anklagelserna, och i andra hand ha ett kortare straff och betala lägre skadestånd till kvinnan.

Även kvinnan överklagade domen för att få högre skadestånd, som av tingsrätten beslutades till 500 000 kronor för kränkning och 45 000 kronor för sveda och värk. Hovrätten fastslår dock domen även vad gäller skadeståndet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!