Hovrätten mildrar domar mot Uppsalanätverk

En man som i tingsrätten dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott i ett stort mål med koppling till ett kriminellt nätverk i Uppsala får sin dom mildrad av Svea hovrätt.

Svea hovrätt. Arkivbild.

Svea hovrätt. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Brott2022-01-31 06:22

Storskalig narkotikahandel, sprängladdningar och planer på attentat. I somras dömde Uppsala tingsrätt ut flera långa fängelsestraff i ett stort mål med koppling till ett kriminellt nätverk.

I tingsrätten dömdes flera av de åtalade till fängelsestraff. Det längsta straffet, åtta år och tre månader, utdömdes för den man som av åklagaren pekats ut som ledare för nätverket.

Han dömdes för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott, förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Hovrätten friar mannen från synnerligen grovt narkotikabrott och dömer honom i stället för grovt narkotikabrott till fängelse i fem år och sju månader.

Frias helt

En annan man som av Uppsala tingsrätt bedömdes ha gjort sig skyldig till grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott frikänns av hovrätten. Av tingsrätten dömdes han till fängelse i fem år och sex månader och utvisning.

Svea hovrätt skriver i ett pressmeddelande att bevisningen i målet har varit mycket omfattande och att hovrättens arbete bestått i att värdera bevisningen som bestått av bland annat kommunikation via krypterade appar och Swishbetalningar.

"Hovrätten har kommit fram till att åklagarna inte styrkt att det varit fråga om en så omfattande narkotikahantering som de har påstått", skriver rätten.

I Uppsala tingsrätt åtalades 60 personer för bland annat narkotikabrott av olika slag. Av dessa befanns 52 personer skyldiga och 19 av dem överklagade sina domar till Svea hovrätt.

Även när det gäller merparten av de som överklagat som åtalats för försäljning av narkotika på så kallad gatunivå, anser hovrätten att bevisningen inte är tillräcklig för att de ska kunna dömas för narkotikabrott i den omfattning som åklagarna har påstått.

Knark och sprängmedel

I flera av dessa fall sänker hovrätten därför de straff som tingsrätten har dömt ut.

Utredningen inleddes efter att polisen stoppat en bil i maj 2020, vilket ledde till brottsmisstankar och senare husrannsakan i en bostad i Uppsala med beslag av narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar.

Den efterföljande utredningen ledde till ytterligare beslag av stora mängder narkotika, flera skjutvapen och över 100 kilo sprängmedel.

De två bomberna som hittades vid den första husrannsakan misstänks ha varit avsedda för ett attentat mot polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!