Hovrätten nekar Arklöv tidsbestämt straff

Jackie Arklöv som dömdes för polismorden i Malexander 1999 får återigen avslag på sin ansökan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Jackie Arklöv och hans två kumpaner rånade en bank i Kisa 1999. Under rånarnas flykt sköts två poliser till döds. Arkivbild.

Jackie Arklöv och hans två kumpaner rånade en bank i Kisa 1999. Under rånarnas flykt sköts två poliser till döds. Arkivbild.

Foto: Lasse Johansson/TT

Brott2021-06-21 16:11

Den här gången är det Göta hovrätt som fastställer tingsrättens beslut från i höstas.

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att det fortfarande finns "en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag".

Tingsrättens beslut står därför fast, skriver hovrätten i beslutet.

Jackie Arklöv dömdes den 7 juni 2000 till livstids fängelse av Göta hovrätt för mord på två poliser i Malexander, försök till mord, grovt rån i tre fall och försök till grovt rån.

2001 erkände han att det var han som sköt ihjäl de två poliserna i Malexander.

I december 2006 dömdes Arklöv av Stockholms tingsrätt även för grovt folkrättsbrott, för gärningar han begick 1993 i den väpnade konflikten i Bosnien-Hercegovina. Tingsrätten förordnade att det tidigare utdömda livstidsstraffet även skulle avse dessa brott.

Andreas Axelsson och Tony Olsson (numera Tony Byström), som också dömdes för morden på de två poliserna i Malexander, har tidigare fått sina livstidsstraff tidsbestämda till 35 års fängelse. De kan därmed bli villkorligt frigivna 2023, när de avtjänat två tredjedelar av straffet.

Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral.

Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö utanför Stockholm.

I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!