Hovrätten till HD: Vi vet vad en snippa är

Domarna i Hovrätten för västra Sverige är väl medvetna om vad en snippa är.

Hovrätten för Västra Sverige har lämnat in ett yttrande till Högsta domstolen angående den så kallade "snippadomen". Arkivbild.

Hovrätten för Västra Sverige har lämnat in ett yttrande till Högsta domstolen angående den så kallade "snippadomen". Arkivbild.

Foto: Micke Larsson/TT

Brott2023-04-12 12:59

Det uppger lagman Åke Thimfors i ett yttrande till Högsta domstolen, rapporterar P4 Göteborg.

Tillsammans med kollegorna friade han en man som i tingsrätten dömts för våldtäkt mot en tioårig flicka. Detta med hänvisning till att det var oklart vad flickan menade med ordet "snippa".

Den hårt kritiserade domen överklagades till Högsta domstolen av riksåklagaren som ansåg att det begåtts "grova rättegångsfel". I slutet av mars ombads hovrätten att yttra sig.

I yttrandet, som lämnades in till HD på onsdagen, förklarar Åke Thimfors att rätten förstod innebörden av ordet "snippa", men att man var osäkra på vad flickan syftade på.

HD har ännu inte tagit ställning till frågan om prövningstillstånd.

Bakgrund: Nämndemän kan ha utsatts för påtryckningar

Den hårt kritiserade så kallade snippadomen har väckt stor uppmärksamhet och protester.

I spåren av uppmärksamheten kallade S-distriktet i Göteborg till sig de två socialdemokratiska nämndemännen. Efter mötet lämnade nämndemännen sina uppdrag och en av dem kände sig utsatt för påtryckningar från partiet.

Enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har det inte skett några påtryckningar. Häromveckan medgav däremot partiets rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi att det var fel av S-distriktet att kontakta de två nämndemännen.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) är det allvarligt att de två nämndemännen kan ha utsatts för politiska påtryckningar. "Det är förtroendeskadligt", sade ministern till SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!