Hus evakuerades i Örebro – ingen sprängladdning

Boende evakuerades efter att ett misstänkt farligt föremål hittats i centrala Örebro. Vid lunchtid hördes en smäll från platsen, strax därefter meddelade polisen att föremålet inte var en sprängladdning. Nu utreds kopplingar till en liknande händelse i staden går.

Polisen spärrade av ett stort område i centrala Örebro efter att ett misstänkt föremål hittats.

Polisen spärrade av ett stort område i centrala Örebro efter att ett misstänkt föremål hittats.

Foto: Martin Avedal/TT

Brott2023-11-05 09:24

Det misstänkta föremålet hittades på söndagsmorgonen i närheten av en port, vid en cykel som stod i en slags passage genom ett bostadshus, i kvarteren norr om slottet. Bombskyddet tillkallades för att kontrollera föremålet.

Vid 12 på söndagen hördes en smäll från platsen, strax därefter meddelade polisen att föremålet inte var en sprängladdning.

– Bombskyddet har inlett sitt jobb och har verkat mot föremålet. Smällen har med det att göra, sade Lars Hedelin tidigare.

Vid 13.30-tiden var insatsen avklarad, och polisen lämnade platsen.

Ingen misstänkt

Tidigare under dagen hade personer i två lägenheter fått evakueras sedan lägenheterna hade bedömts ligga i riskzonen.

Tidigare rubricerades händelsen som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse men rubriceringen har skrivits ned till olaga hot, enligt polisen.

– Rättsläget har förändrats i och med att det inte var skarpt, säger Lars Hedelin.

Ingen person har gripits i nuläget.

I lördags inträffade en liknande händelse när ett annat misstänkt föremål hittades i ett trapphus i Sörbyängen i Örebro. Det innehöll inte heller något sprängmedel.

– Likheten består i själva ärendet, att de är farliga föremål som har påträffats och som måste hanteras utifrån det. Om det finns något samband är inget vi kan säga i stunden, utan det får utredningen visa, säger Lars Hedelin.

Detsamma gäller när det kommer till om händelserna kan ha en koppling till gängkriminalitet och våldsvågen, fortsätter han.

VMA utfärdades

Lördagens händelse utreddes först som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ett VMA gick ut till allmänheten och totalt tre trapphus fick utrymmas innan polisens bombexperter kunde ta hand om föremålet vid åttatiden på lördagskvällen.

På sin hemsida skriver polisen att föremålet inte innehöll "sprängmedel eller annan farlig komponent" och brottsrubriceringen ändrades till olaga hot.

Ett område norr om slottet är avspärrat.
Ett område norr om slottet är avspärrat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!