Ingen iransk hjälp i folkrättsmål mot Noury

Den politiska bakgrunden i målet mot Hamid Noury, misstänkt för brott mot folkrätten och massmord i Iran 1988, gör att flera av de som pekat ut Noury som skyldig är partiska. Detta enligt Nourys försvar, som under fredagen ger sin syn på fallet i Stockholms tingsrätt.

Åtalade Hamid Noury och bakom honom försvarsadvokat Daniel Marcus i Stockholms tingsrätt under målets första dag 10 augusti.

Åtalade Hamid Noury och bakom honom försvarsadvokat Daniel Marcus i Stockholms tingsrätt under målets första dag 10 augusti.

Foto: Anders Humblebo/TT

Brott2021-08-20 05:15

Protesterna vid tingsrätten har pågått varje dag som målet mot Hamid Noury behandlats. Trots klagomål fortsätter demonstranternas rop mot den iranska regimen att tränga in genom väggarna till rättssalen.

Slagorden stör Hamid Noury och rätten tvingas ta en paus för att säga åt demonstranterna att dämpa sig.

– De förolämpar mig och min tro, säger Noury och visar hur hans händer skakar.

Demonstranterna tillhör den politiska grenen av Folkets mujahedin, gruppen vars medlemmar Hamid Noury anklagas för att ha avrättat i Gohardashtfängelset utanför Irans huvudstad Teheran under sensommaren 1988. Han anklagas också för mord på ett hundratal politiska dissidenter från andra regimkritiska grupper.

Det är ett speciellt mål. Avrättningar och mord på politiska fångar i Iran för över 30 år sedan som en man utan större anknytning till Sverige nu prövas för i Stockholm. De många språkliga och kulturella förbistringarna tar tid för det svenska rättsväsendet att reda ut.

Åklagare, försvarare och målsägandebiträden har alla bett om ursäkt för hur de uttalar iranska namn. Skadeståndet, som ska utdömas efter det land där brottet i fråga ska ha begåtts, räknas ut enligt den islamiska rätt som praktiseras i Iran där brott begångna under heliga månader ger högre skadestånd.

Försvaret: Saknar objektivitet

Flera målsägande och vittnen är politiskt aktiva mot den islamiska regimen i Iran. Detta tar Hamid Nourys försvarsadvokater upp när det under fredagen blivit dags för deras sakframställan.

Även skriftlig bevisning som åberopats av åklagarsidan, i form av dokument från Irantribunalen och människorättsorganisationen Amnesty International anses ha baserats på uppgifter från regimkritiker, vilket försvaret hävdar strider mot objektiviteten.

60-årige Hamid Noury, som greps på Arlanda 2019 och har suttit häktad sedan dess, har hela tiden nekat till brottsanklagelserna gällande mord på hundratals personer och brott mot folkrätten.

Vill kompenseras

De dussintals vittnen som pekat ut Noury i polisförhör som mannen som eskorterat otaliga politiska fångar till hängsnarorna har hittat på alltihop i en komplott mot den iranska staten, hävdar Noury.

– Det är en pjäs som de har skrivit, säger han i ett av förhören. De ljuger, upprepar han flera gånger.

I ett av förhören säger han att han vill ha uppehållstillstånd i Sverige "som kompensation" för häktningen och brottsmisstankarna, som nu prövas i det historiska målet i Stockholms tingsrätt.

Nekas hjälp från Iran

Hamid Nourys försvar visar ett brev som de i våras skickade till Irans ambassad. I brevet ber de om hjälp med att kontrollera vissa uppgifter och frågar om det är möjligt att resa till Iran och besöka Gohardashtfängelset, där avrättningarna ska ha ägt rum.

Detaljer som fängelsets fönster, som vittnen och målsägande påstår ha sett lastbilar med döda kroppar genom, behöver kontrolleras. Men Iran har varken svarat på försvarets, eller åklagarsidans snarlika förfrågan om rättslig hjälp i fallet.

– Bristen på information från Iran gör det svårt att föra motbevisning mot påståenden från målsäganden och vittnen, säger advokat Daniel Marcus.

Det flera tusen sidor långa förundersökningsprotokollet är fullt med uppgifter som försvaret vill kontrollera. Med det i åtanke är det föga förvånande att fallet mot Hamid Noury, med nästan 100 rättsdagar inplanerade, beräknas bli ett av Sveriges största hittills.

Fakta: Åklagarens inledande beskrivning av åtalet

Kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson gör gällande att den åtalade Hamid Noury var assistent till en biträdande åklagare på Gohardashtfängelset 1988, när den dåvarande ayatollan beordrade att alla som stödde rörelsen Folkets mujahedin skulle avrättas. Åklagaren menar att den åtalade medverkade till att utföra den ordern.

Hamid Noury anklagas för att ha fört fångar till "dödskorridoren" och vaktat dem där, läst upp namn på de fångar som skulle ställas inför kommittén, fört in dem till kommittén, lämnat skriftlig eller muntlig information om fångarna till kommittén, läst upp namn på de fångar som skulle föras till avrättning, beordrat fångarna att ställas på led samt fört dem till avrättningsplatsen, enligt åklagaren.

Försvaret har nekat till samtliga åtalspunkter, och även förnekat att Noury ens var verksam vid det fängelse där avrättningarna utfördes.


Fakta: Historiskt stort mål

Rättegången mot den iranske medborgaren Hamid Noury, som misstänks för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988, väntas bli en av de största i sitt slag i Sverige.

Brottsrubriceringarna är grovt folkrättsbrott och mord begångna i Iran.

Under nästan 100 rättegångsdagar, från den 10 augusti fram till mitten av april, ska bland annat 49 målsägande höras. Behandlingen de utsattes för vid massavrättningarna kan jämställas med tortyr, anser åklagarna.

Utöver det kommer ytterligare dussintals vittnen att höras. Sammanlagt drygt 70 personer från olika delar av Europa, Nordamerika och Australien har kallats för att berätta om sina erfarenheter i samband med massavrättningarna.

Flera av de personer som kommer att vittna i rättegången riskerade även de avrättning, då de enligt åklagaren var politiska fångar när avrättningarna skedde. Men eftersom de inte tillhörde den politiska gruppen Folkets mujahedin, som låg i väpnad konflikt med Iran, räknas inte det de utsattes för som folkrättsbrott.

Rörelsen Folkets mujahedin är en politiskt aktiv grupp än i dag, som motsätter sig dagens iranska stat som baseras på religiösa grunder med en religiös makthierarki. Folkets mujahedin stred under slutet av kriget mellan Iran och Irak för den irakiska sidan. Under en period var rörelsen terrorstämplad av EU, USA och Kanada.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!