"Ingen påverkanskampanj bakom upploppen"

Polisen undersöker om personer i utlandet bidragit till de våldsamma påskkravallerna. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar finns ingen riktad påverkanskampanj mot Sverige just nu.

Högerextremisten Rasmus Paludans torgmöten utlöste upplopp i helgen. Bild från Örebro i fredags.

Högerextremisten Rasmus Paludans torgmöten utlöste upplopp i helgen. Bild från Örebro i fredags.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Brott2022-04-19 13:35

– För närvarande ser vi inte att det pågår någon otillbörlig informationspåverkan mot Sverige, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Polisens kommenderingschef Jonas Hysing uppgav på måndagen att polisen inför de svåra upploppen under påskhelgen sett uppmaningar på sociala medier om våld mot polisen från konton i utlandet.

– Vi vet att det finns information om uppvigling till våld mot polisen på sociala medier som orkestreras utanför landet, sade Hysing.

Han uppgav att det handlade om "en eller flera" som hetsat till våld mot svensk polis.

Polisens nationella operativa avdelning vill inte ytterligare förtydliga uttalandet, och svarar inte på frågor om vad det är för personer som uppmanat till våld, när de gjort det och hur, eller om det finns misstänkta kopplingar till främmande makt.

Ryska påverkansförsök ökar

Inte heller Säkerhetspolisen vill uttala sig, men meddelar att man samarbetar med polisen angående händelserna under påskhelgen.

Redan före polischefens uttalande förekom lösa spekulationer på sociala medier om att kravallerna skulle ha utlösts som resultat av en eventuell påverkansoperation. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan har tidigare i år haft flera allmänna sammankomster i Sverige utan att allvarligare ordningsstörningar uppstått. Att protesterna urartade just nu – när diskussioner om rikets säkerhet och en eventuell svensk Natoansökan pågår för fullt – påstods vara en märklig slump.

Men att det skulle pågå en organiserad påverkanskampanj mot Sverige tillbakavisas alltså av Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Vi har beredskap för att det kan ske, för vi kan se en ökad aktivitet av ryska påverkansförsök, men vi kan inte konstatera att det pågår någon enskild påverkanskampanj mot Sverige i dag, säger Mikael Östlund.

"Behöver vara organiserat"

Han jämför med den omfattande desinformationskampanjen i början av året mot svensk socialtjänst, som anklagades för övergrepp mot muslimer via LVU.

– En påverkanskampanj handlar inte bara om att det förekommer hotfulla uttalanden i sig, utan det behöver vara organiserat och ha ett uppenbart syfte att skada Sverige eller svenska intressen, organiserat från främmande makt eller från en stark utländsk organisation.

– Det är inget vi utesluter, men vi ser det inte just nu.

Östlund betonar samtidigt att han inte avfärdar polisens uppgifter.

TT: Vad drar ni för slutsatser om att kravallerna uppstår just nu, i ett säkerhetspolitisk känsligt läge?

– Vi drar slutsatser kring om det förekommer otillbörlig informationspåverkan mot Sverige eller inte. Och just nu ser vi ingen särskild sådan, säger Mikael Östlund.

Har en bild av aktörerna

TT: Kan det pågå påverkansoperationer i det dolda, som inte registreras som en regelrätt påverkanskampanj men där det ändå kan ha förekommit nån form av påverkan från främmande makt?

– Vi kan inte utesluta att det kommer att bli ytterligare informationspåverkan riktad mot Sverige kopplat till det som skett i helgen, men det är inget vi kan konstatera är organiserat av främmande makt i dag.

– Många av de aktörer som tycker att de har anledning att skada Sverige har vi en hyfsad bild av vilka de är och hur de agerar. Det är något vi följer hela tiden.

TT: Har ni tittat på hur det kom sig att Paludan sökte de här sex demonstrationstillstånden just nu?

– Nej. Det råder yttrandefrihet i Sverige och vi tittar inte på aktiviteter i Sverige, säger Mikael Östlund.

Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, med en megafon i handen, på plats i Stockholmsförorten Rinkeby på långfredagen.
Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, med en megafon i handen, på plats i Stockholmsförorten Rinkeby på långfredagen.
Fakta: Påskupploppen

Upploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande "valturné" i Sverige bränner islams heliga skrift Koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

Minst ett 40-tal personer har gripits eller anhållits, flera av dem minderåriga. Totalt 26 poliser ska ha skadats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!