Insats mot målvakter gav tolv miljoner

Tolv miljoner kronor. Så mycket har säkrats från kriminella konton i Sverige inom ramen för en europeisk insats som har pågått under hösten.

Sammanlagt har 206 penningmålvakter identifierats och 112 förundersökningar har inletts bara i Sverige som ett resultat av operation Emma7. Arkivbild.

Sammanlagt har 206 penningmålvakter identifierats och 112 förundersökningar har inletts bara i Sverige som ett resultat av operation Emma7. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2021-12-01 22:27

Sammanlagt har 206 penningmålvakter identifierats och 112 förundersökningar har inletts bara i Sverige.

Svensk polis har deltagit i operation Emma7, en europeisk insats ledd av Europol som är Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning

Insatsen riktades mot penningmålvakter som utgör ett viktigt led i den internationella organiserade brottsligheten.

"Genom insatsen har vi lyckats stoppa flera penningöverföringar och därmed förhindrat att väldigt höga belopp försvinner eller används för att finansiera grov organiserad brottslighet", säger Jan Olsson på nationellt it-brottscentrum i ett pressmeddelande.

Totalt har 18 351 penningmålvakter identifierats i Europa via digitala spår och omkring 694 miljoner kronor har säkrats från kriminella konton.

En penningmålvakt är en person som hjälper till att tvätta pengar genom att upplåta sitt konto och därigenom hjälper till att flytta, ta ut eller föra över pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Fakta: Emma7

Genom Europolinsatsen har

* 694 miljoner säkrats från kriminella konton.

* 18 351 målvakter identifierats.

* 7 000 bedrägliga transaktioner rapporterats.

* 2 503 förundersökningar inletts.

* 1 803 personer gripits.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!