Insats mot massagesalonger – "organiserat"

Polisens människohandelsgrupp har inspekterat 14 massagesalonger i Stockholm. Den misstänkta brottsligheten har kopplingar till andra länder och är svår att utreda. –Det är definitivt organiserat, säger Linda Törngren vid polisen.

Polisen har inspekterar 14 massagesalonger i Stockholm. Arkivbild.

Polisen har inspekterar 14 massagesalonger i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson / TT

Brott2021-11-17 21:44

Syftet med insatsen var att förbättra lägesbilden gällande människohandel och identifiera utsatta individer eller gärningspersoner. Vid inspektionerna kontrollerades arbetsvillkoren, ägarförhållanden samt eventuella länkar mellan olika salonger.

– Det tar vi vidare och kopplar till tips som kommer in från allmänheten. Sedan arbetar vi vidare med andra polisiära metoder, där spaning är en, säger Linda Törngren, chef för människohandelssektionen vid Stockholmspolisen.

Kondomer och glidmedel

De 14 massagesalonger som undersöktes valdes ut utifrån tips och underrättelser.

I samtliga salonger hittades föremål – sådant som kondomer och glidmedel – som kan tyda på att sexuella tjänster erbjuds. Men ingen av de kvinnor som fanns på plats misstänktes vara utsatt för människoexploatering eller människohandel.

Det pågår inga förundersökningar mot de aktuella salonger, men däremot mot andra.

– Det är väldigt sällan när vi gör arbetsplatsinspektioner att vi får upp misstankar och svart på vitt att det förekommer sexuella tjänster. Mer omfattande arbete krävs och det här är en del av det, säger Linda Törngren.

TT: Är det en svår brottslighet att komma åt?

– Just den här salongsnäringen är svår att få grepp om. Dels att det finns väldigt många salonger, dels att det är svårt att förstå vem som driver dem. En person kan vistas i landet ett tag för att sedan åka till sitt hemland och skriva över den på andra.

TT: Finns det tydliga kopplingar till andra länder?

– Absolut. Det är också det som gör att vi behöver få den här uppdaterade lägesbilden just kring ägarförhållandena och vilka som befinner sig på salongerna.

Tips från allmänheten

Polisen får ofta in tips och Linda Törngren beskriver allmänheten som engagerad.

– Salongerna ligger oftast i bostadshus och allmänheten ser öppettider och vilka kunderna är. Ett exempel är en salong där kvinnor inte kan boka tid och som bara tar emot män som kunder.

TT: Hur vanligt är det med människohandel och prostitution på salongerna?

– Jag vill inte uppskatta det. Men vi har drygt 300 salonger i Stockholm och i flertalet av dessa har vi underrättelser om att det förekommer.

Fakta: Polisinsats mot massagesalonger

Insatsen leddes av Stockholmspolisens människohandelssektion och skedde inom ramen för det europeiska samarbetet mot organiserad brottslighet, Empact.

De totalt 14 massagesalonger som inspekterades ligger på Kungsholmen, Östermalm, Södermalm, Hammarbyhöjden, Hägersten, Aspudden, Årsta, Bagarmossen och Östberga.

Polis samverkade med andra myndigheter vid insatsen och planerar under nästa år att stärka det samarbetet för fler och mer regelbundna kontroller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!