Ivo-kritik efter mord på kvinna vid resecentrum

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Motala kommun gällande deras agerande innan en kvinna mördades av sin före detta make vid resecentrum i Linköping förra våren.

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot Motala kommun. Arkivbild.

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot Motala kommun. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2022-03-29 14:06

Kommunen ordnade en träff mellan barnen, som var placerade i familjehem, och deras biologiska föräldrar. Och det var på väg till den träffen som kvinnan mördades av barnens pappa, rapporterar P4 Östergötland.

Ivo skriver att kommunen, trots att de kände till att det förekommit våld inom familjen, inte använde sig av tillämpliga bestämmelser. Om de hade tagit hänsyn till våldshistoriken hade kommunen kunnat bedöma kvinnans behov av skydd vid umgängesträffar.

Motala kommun måste nu inkomma med sin syn på kritiken till Ivo och även redogöra för hur bristerna ska åtgärdas.

Mordet inträffade i en gångtunnel vid resecentrum i Linköping på förmiddagen den 15 april 2021. Mannen hade tagit reda på när kvinnans tåg skulle komma till Linköping och hade rest dit beväpnad med kniv. Han väntade på henne nere i gångtunneln, och när hon kom dit attackerade han henne bakifrån och högg henne med ett 40-tal knivhugg.

Mannen dömdes av Göta hovrätt till livstids fängelse och utvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!