JK granskar fall med bortförda journalister

Två journalister fördes bort av polisen i samband med att de bevakade en klimataktion i Stockholm i juni. Nu inleder Justitiekanslern (JK) en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet och tjänstefel.

JK inleder förundersökning efter det att journalister i tjänst fördes bort från en klimataktion i Stockholm. Arkivbild.

JK inleder förundersökning efter det att journalister i tjänst fördes bort från en klimataktion i Stockholm. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2022-08-24 14:41

Journalistförbundet och Reportrar utan gränser Sverige anmälde ingripandet tidigare i somras. Organisationerna kritiserar såväl själva bortförandet som polisens bristande respekt för källskyddet. Journalisterna ska ha fått frågor om hur de kände till att manifestationen skulle äga rum, vilket journalisterna uppfattade som ett sätt att efterforska källor.

Polisen ska ha uppgett att journalisterna fördes bort med stöd av polislagens paragraf 13 för att ”förhindra brottslig verksamhet”. Polisen ska också ha nekat andra bevis än presslegitimation, vilket ingen av journalisterna hade med sig, skriver Dagens Nyheter.

Varg Gyllander, nationell presschef på polisen, välkomnar förundersökningen.

– Jag hade ett möte med Journalistförbundet och vi kom överens om att det är bra att göra en granskning av det här ärendet, eftersom det är svårt för både poliser och journalister att veta var gränsen går i ett läge där det är stökigt, säger han till DN.

Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige, ser polisens agerande som obegripligt.

"Vi har haft en bra dialog, men det är fortfarande obegripligt att polisen agerade som de gjorde. Förhoppningsvis leder JK:s utredning till att polisen förbättrar sina rutiner", säger han i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!