JK hårdgranskar advokatkostnader

Justitiekanslern (JK) har intensifierat sin granskning av advokatkostnader. Sedan skärpningen har antalet överklaganden av domstolarnas ersättningsbeslut mer än fördubblats, skriver Dagens Juridik.

Justitiekansler Mari Heidenborg och hennes myndighet har fått ökade anslag för att bättre kunna granska ersättningen till bland annat försvarsadvokater. Arkivbild.

Justitiekansler Mari Heidenborg och hennes myndighet har fått ökade anslag för att bättre kunna granska ersättningen till bland annat försvarsadvokater. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Brott2023-01-14 20:27

Hårdgranskningen kommer efter det att Riksrevisionen 2021 pekat på skenande kostnader för rättsliga biträden, däribland offentliga försvarare och målsägandebiträden.

JK har som följd fått ökade anslag för att bevaka att den ersättning som betalas ut från statskassan på beslut av domstolarna är skälig.

– Generellt sett finns det mycket brister, men det handlar också om hur arbetssituationen ser ut i domstolen. Jag vet själv när jag har suttit i domstol och haft jättemånga frågor att ta ställning till och det sista man ska göra är att granska kostnadsräkningen, säger justitiekansler Mari Heidenborg till Dagens Juridik.

Att JK under 2022 fått mer medel i budgeten förklarar att också antalet överklaganden ökat, enligt Heidenborg.

– Det är till stor del förklaringen till att vi överklagar ersättningsbeslut i betydligt fler fall nu. Detta på direkt uppdrag från regeringen. Det har naturligtvis sin bakgrund i att dessa kostnader är de som ökar mest om man tittar på anslaget till rättsväsendet totalt sett, säger hon till Dagens Juridik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!