JO kritiserar polisen för brister vid vapenkoll

Polisen är för dåliga på att motivera varför kroppsvisitation och husrannsakan i fordon används, enligt Justitieombudsmannen (JO).

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-09-26 10:05

Polisen får använda metoden endast om det är rimligt att tro att vapen eller andra farliga föremål kan användas vid våldsbrott, skriver JO, och att metoden kräver tydlig dokumentation.

JO har granskat polisens agerande i fyra lokalpolisområden och tittat på 650 ingripanden. Där framgår att det i dokumentationen "i princip aldrig redovisas överväganden och slutsatser om hur riskfylld en situation har varit".

"De aktuella bestämmelserna i polislagen tillämpas inte i enlighet med lagtexten. Det är oacceptabelt och innebär en fara för rättssäkerheten för enskilda. Jag ser allvarligt på det som kommit fram", skriver JO Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

I de 650 fallen påträffades vapen i 10–15 procent.

"Bestämmelserna har sin bakgrund i förhållanden som rådde under 1980-talet. I dag ser samhället och brottsligheten delvis annorlunda ut. Den översyn av lagstiftningen som jag redan uppmärksammat regeringen på är angelägen", skriver JO vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!